Nema zastoja u isporuci ruskog gasa

Glas Srpske
Nema zastoja u isporuci ruskog gasa

MOSKVA - Ruski gas za Evropu transportuje se u punom obimu preko teritorije Bjelorusije, rekao je juče ruski ministar energetike Sergej Šmatko.

On je ukazao da će se u slučaju potrebe dogovoriti izlazak nezavisnih posmatrača koji bi utvrdili da li se iz količina namijenjenih evropskim potrošačima nedozvoljeno obustavlja isporuka ovog energenta, prenijele su agencije.

Ruski holding "Gasprom" objavio je da je bjeloruska kompanija "Beltransgas"  platila  gas isporučen u maju, te da je na račune kompanije pristiglo 260,13 miliona dolara.

Rusija je juče odlučila da smanji isporuke prirodnog gasa Bjelorusiji za 60 odsto u odnosu na ranije ugovoren nivo.

U Moskvi se navodi da Minsk duguje za preuzeti gas u proteklom mjesecu oko 250 miliona dolara, ako se obračun obavi prema cijeni od 150 dolara za hiljadu kubika gasa koju je, prema tvrdnji rukovodilaca "Gasproma", Bjelurusija "samostalno odredila".

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko prije dva dana dao je nalog za obustavljanje tranzita ruskog gasa u Evropu sve dok "Gasprom" ne isplati ranija dugovanja za dopremu gasa po teritoriji njegove zemlje.

Minsk taj  dug procjenjuje na približno 260 miliona dolara, što je za deset miliona dolara više od sume koja se u Moskvi pominje kao dugovanje Bjelorusije za dobijeni ruski gas u maju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana