Nema zamjene oštećene novčanice bez jasnog serijskog broja

Tanja Kovačević
Nema zamjene oštećene novčanice bez jasnog serijskog broja

BANjA LUKA - Da bi građani RS i BiH, u bankama mogli zamijeniti pohabane novčanice kojima često ne mogu platiti račun, one moraju biti najmanje 60 odsto neoštećene i imati jasno čitljiv jedan serijski broj.

Građani ističu da prodavci neće da prime ovakve novčanice, posebno kada se radi o onima veće vrijednosti.

U bankama kažu da se može zamijeniti i novčanica koja je sva u komadićima, ali nijedan djelić ne smije nedostajati.

Ova usluga u većini banaka u BiH je besplatna kada je u pitanju domaća valuta.

U NLB Razvojnoj banci kažu da komercijalne banke oštećene i pohabane novčanice dostavljaju Centralnoj banci BiH.

- U skladu sa važećim tarifama ne naplaćujemo naknadu za zamjenu oštećene banknote u domaćoj valuti. Kada su u pitanju strane oštećene novčanice, takav novac mijenjamo uz naknadu od osam odsto vrijednosti novčanice i to ako su ispunjeni uslovi kao i za konvertibilne marke - kazala je portparol ove banke Ljiljana Čičić.

Zamjenik voditelja Odjeljenja za poslovanje sa stanovništvom u Hipo Alpe Adria banci Snježana Čolić rekla je da su banke obavezne da vrše ove usluge ukoliko su ispunjeni navedeni uslovi.

- U slučaju određenih tehničkih nedoumica u vezi sa novčanicom konsultujemo se sa Centralnom bankom BiH. Za zamjenu oštećenih novčanica ino-izdanja banka uzima provizuju od tri odsto - dodala je Čolićeva.

Koorinator transporta novca u Rajfajzen banci Nermin Sokolović ističe da ne postoji propis koji obavezuje banku da vrši zamjenu pohabanih baknota.

- Ne naplaćujemo proviziju za zamjenu oštećenih novčanica konvertibilne marke, ali s obzirom da komercijalne banke posluju po vlastitim propisima, one mogu da naplaćuju proviziju za ovu uslugu - kazao je Sokolović.

Prema njegovim riječima, zamjena inostranih novčanica prouzrokuje dodatne troškove, kao što su transport, osiguranje, provizija koju banka plaća ino-banci i slično, te na osnovu toga Rajfajzen banka zamjenu oštećene banknote stranog novca naplaćuje u visini od deset odsto.

Kvalitet

U NLB Razvojnoj banci i Rajfajzen banci ocjenjuju da novčanice konvertibilne marke imaju solidne zaštitne elemente, ali dosta loš kvalitet papira. U Hipo Alpe Adria banci kažu da je kvalitet novčanica domaće valute na granici zadovoljavajućeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana