Nema više bankarskih tajni u Njemačkoj

Agencije
Nema više bankarskih tajni u Njemačkoj

Berlin - U Berlinu je danas više od 80 zemalja potpisalo sporazum kojim bi moglo biti okončano čuvanje bankarskih tajni, u sklopu globalne borbe protiv utaje poreza i prevare.

Među potpisnicima sporazuma su članice EU, ali i neke zemlje koje su bile protivn inicijative za ukidanje čuvanja bankarskuh tajnih, poput Lihtenštajna i poreskih utočišta Kajmanskih ili Djevičanska ostrva.

Sporazum je kulminacija dvodnevnih razgovora na "Globalnom forumu o transparentnosti i razmjeni informacija za poreske svrhe".

Sastankom je predsjedavao njemački ministar finansija Volfgang Šojble.

Pedeset jedna zemlja potpisala je sporazum za aktiviranje dogovora o automatskoj razmjeni informacija između država, koji bi trebalo da stupi na snagu u septembru 2017. godine.

Tridesetak drugih zemalja, uključujući Austriju i Švajcarsku, Bahame i Ujedinjene Arapske Emirate, najavile su se da će se pridružiti ovom sporazumu od 2018. godine.

"Očuvanje bankarskih tajni, u svom starom obliku, je zastarjelo. Opasnost od otkrivanja tih tajni sada je veoma velika", rekao je Šojble njemačkom dnevniku "Bild".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana