Nema rješenja za pad izvoza i proizvodnje

Anita Janković Rečević
Nema rješenja za pad izvoza i proizvodnje

BANjALUKA - Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj nastavlja da posrće pod teretom slabe globalne potražnje ostvarivši u prvom polugodištu pad od 7,3 odsto, što je neminovno uticalo na smanjenje broja zaposlenih u fabričkim pogonima i oskudan plasman na inostrano tržište.

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u junu ove godine, u poređenju sa istim mjesecom lani manja je za 8,3 odsto, dok je taj pad za jedan odsto manji kada se poredi period od januara do juna ove sa prošlom godinom. U pomenutom periodu u prerađivačkoj industriji zabilježen je pad od pet odsto, u djelatnosti vađenja ruda i kamena osam odsto, dok je na polju proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija taj pad čak 11,2 odsto.

Nadalje, broj zaposlenih u industriji u prethodnom mjesecu u odnosu na jun prošle godine manji je za 5,3 odsto.

Negativan statistički saldo Srpska, već nekoliko mjeseci zaredom, bilježi i kada je riječ o spoljnotrgovinskoj razmjeni.

Od januara do juna ove godine domaći izvoznici su na ino-tržište plasirali robu u vrijednosti od 2,448 milijardi KM, što je za 8,6 odsto manje nego u istom periodu lani.

S druge strane uvoz je premašio 3,5 milijardi KM, što predstavlja rast od 3,7 odsto u odnosu na uporedni period.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić za “Glas” kaže da domaća ekonomija nažalost zavisi od kretanja na evropskom tržištu, gdje se već mjesecima bilježi pad potražnje.

- Nažalost nismo uspjeli pronaći rješenje, odnosno mogućnost izlaska na druga tržišta. Takođe nismo još ni potrošački odgovorni pa da u većoj mjeri posežemo za domaćom robom na policama marketa i na taj način poguramo domaću privredu. Usljed svega toga bilježimo negativne trendove ekonomskih kretanja, a nažalost prognoze nisu optimistične ni za naredni period. Ne možemo se nadati skorom oporavku privrede. U Evropi niko više ne priča o ekonomiji, vodi se računa o naoružanju - kazao je Račić.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Darko Milunović navodi da, s druge strane, Republika Srpska u poređenju sa zemljama u regionu na godišnjem nivou iz mjeseca u mjesec ima najnižu inflaciju.

On je rekao da su cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Srpskoj u junu u odnosu na maj ove godine u prosjeku bile niže za 0,5 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec lani porasle za 1,7 odsto.

Milunović je naglasio da je najveći doprinos padu cijena na mjesečnom nivou dalo pojeftinjenje povrća za oko 10 odsto te goriva i maziva.

- Prosječna neto plata u Srpskoj isplaćena u junu iznosila je 1.426 KM i u odnosu na maj realno je veća za 2,2 odsto, dok je u odnosu na jun 2023. godine taj rast premašio devet odsto. Najveći apsolutni rast neto plate ostvarilo je područje administrativno-pomoćne i uslužne djelatnosti od 250 KM - istakao je Milunović i dodao da je u junu najviša prosječna plata isplaćena u području finansijskih i djelatnosti osiguranja 1.791 KM, dok su najmanji iznos na računu imali radnici u građevinarstvu, 1.111 KM.

Građevinske dozvole

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku broj izdatih građevinskih dozvola za gradnju u junu ove godine u odnosu na isti mjesec 2023. veći je za 109,5 odsto.

Broj predviđenih stanova za gradnju u posmatranom periodu manji je za 37,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana