Nema prodaje Telekoma Srbije

NIN
Nema prodaje Telekoma Srbije

Beograd - Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić demantovao je informaciju objavljenu u medijima da je Vlada Srbije spremna da proda “Telekom”.

“U Vladi niko nije najavio prodaju žTelekomaž, o tome se nije razgovaralo”, rekao je Dinkić danas novinarima u Valjevu nakon obilaska gradilišta nove fabrike “Gorenje”  u tom gradu.

Ne želeći da iznosi bilo kakve pretpostavke, Dinkić je rekao da će, kada se nešto konkretno uradi, govoriti o tome.

Nedjeljnik NIN je objavio da je Vlada Srbije spremna da pokuša novu prodaju “Telekoma Srbije” na tenderu, ali samo pod uslovom da bude ostvarena cijena od 2,5 milijardi evra za 100 odsto akcija ove kompanije.

List je naveo da dogovor, postignut između premijera Srbije Ivice Dačića, prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića i ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića, predviđa da se ide na prodaju putem međunarodnog tendera, sa minimalno postavljenom cijenom i nakon prethodne komunikacije sa zainteresovanima.

Srbija je već prodavala “Telekom” na tenderu raspisanom u oktobru 2010. godine, kada je vrijednost kompanije procijenjena na 2,4 milijarde evra, a Srbija je za 51 odsto kapitala tražila 1,4 milijarde evra.

Jedina ponuda tada je stigla od Telekoma Austrija, koji je prvi put ponudio 950 miliona evra za akcije i još 450 miliona evra za investicije, a u drugoj ponudi 800 miliona evra plus 300 miliona evra u narednih devet godina. Ponuda je odbačena, a tender je propao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana