Nema prodaje ispod minimalne cijene

Glas Srpske
Nema prodaje ispod minimalne cijene

BEOGRAD - Vlada Srbije neće prodati "Telekom Srbija" ispod utvrđene minimalne cijene od 1,4 milijardi evra, izjavio je juče premijer Srbije Mirko Cvetković.


Cvetković je saopštio da će formalni prijedlog odluke donijeti Radna grupa zadužena za prodaju "Telekoma" poslije analize tehničkog aspekta ponude "Telekoma Austrija", prenijele su agencije.

- Odluka da se ne proda "Telekom Srbija" ni na koji način neće ugroziti likvidnost budžeta, kao ni finansiranje razvojnih projekata Srbije - poručio je Cvetković.

"Telekom Austrija" u ponedjeljak je jedina dao ponudu za kupovinu 51 odsto akcija "Telekoma Srbija", koje se nude po za minimalno 1,4 milijarde evra.

Austrijska kompanija je, međutim, ponudila 950 miliona evra za akcije i 450 miliona evra za investicije.

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije Predrag Marković izjavio je da je uvredljiva ponuda "Telekoma Austrije" za kupovinu 51 odsto akcija "Telekoma Srbije".

- Gledano sa strane - ponuda je uvredljiva. "Telekom Srbija" je velika, ozbiljna i moćna kompanija. Uvredljivo je da kupac određuje cenu. Ako nadležna institucija odredi cenu od 1,4 milijarde evra, uvredljivo je ponuditi manje - rekao je Marković.

On je ocijenio da je bila samo jedna ponuda za kupovinu akcija "Telekoma" zbog obazrivosti investitora u ekonomskoj krizi.
Ocijenivši da je odluka Vlade da se "Telekom" ponudi na prodaju bila ispravna, Marković je dodao i da je proslijedio Vladi potpise građana koji se protive prodaji "Telekoma" i naveo da će ti potpisi "biti uzeti u obzir".

Tendersku dokumentaciju otkupilo je šest kompanija - "Telekom Austrija", "Dojče telekom", "Turksel", "Amerika movil", "Veder investments" i "Frans telekom", ali je samo "Telekom Austrija" dao ponudu.

Tender za prodaju "Telekoma Srbije" objavljen je 20. oktobra 2010. godine.

Vlasništvo

"Telekom Srbija" posjeduje "Telekom Srpske" u BiH i kompaniju "M:tel" u Crnoj Gori. U vlasničkoj strukturi država Srbija trenutno ima većinski udio od 80 odsto akcija u "Telekomu Srbije", dok OTE, u kojem "Dojče telekom" posjeduje 30 odsto akcija, ima 20 odsto akcija srpske telekomunikacione kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana