Nema poskupljenja gasa u 2010. godini

Tanja Milaković
Nema poskupljenja gasa u 2010. godini

BANjA LUKA - Preduzeće "BH-gas" zaključilo je sa ruskom kompanijom "Gasprom eksport" Aneks ugovora o isporukama prirodnog gasa za kompletnu 2010. godinu, u kojem je naznačeno da će cijene ovog energenta za BiH ostati nepromijenjene, saopšteno je juče iz preduzeća "BH-gas".

Poslije prošlosedmičnih razgovora sa ruskom kompanijom u Moskvi, u "BH-gasu" kažu da je ugovor produžen pod istim uslovima, tako da će cijene gasa ostati iste kao i u 2009. godini.

- Ruska cijena prirodnog gasa u 2010. godini biće povećana u prvom kvartalu za minimalno 13 odsto, a za drugi i treći kvartal prognozira se dalji rast za pet do sedam odsto u svakom kvartalu. Ipak, te promjene su uvršćene u važeći ugovor sa "Gasprom eksportom", koji je na posljednjim razgovorima produžen za sljedeću godinu - rekao je direktor "BH-gasa" Almir Bečarević.

On je naglasio da, bez obzira na rast ruske cijene gasa, ona se za distributivne kompanije u BiH u zimskom periodu neće mijenjati.

- Svi distributivni kupci biće u budućem periodu subvencionisani iz dobiti "BH-gasa", čime ćemo na direktan način pomoći svim kompanijama, a time i građanima da ne osjete povećanje cijene ruskog gasa - rekao je Bečarević.

Dodaje da će poslije završetka zimske sezone "BH-gas" biti prinuđen da od nadležnih ministarstava zatraži usklađivanje prodajne cijene prirodnog gasa u BiH sa porastom uvozne cijene.

Direktor preduzeća "Zvornik stan" Petko Jokić istakao je da je zadržavanje cijene gasa u BiH na prošlogodišnjem nivou za distributere i te kako značajno.

- Hiljadu kubika gasa plaćamo 520 maraka bez PDV-a, što je donekle realna i podnošljiva cijena, kako za distributere tako i za građane i toplane. U toku 2009. godine cijena gasa je dva puta padala, tako da nije realno da bude na nivou 2008. godine, kada su cijene bile mnogo više - rekao je Jokić.

Dodao je da "Zvornik stan" gasom snabdijeva 1.860 stanova i 330 poslovnih jedinica, kao i 600 direktnih korisnika.

"Gaspromet"

Direktor preduzeća "Gaspromet" sa Pala Milomir Draganić rekao je da je preduzeće "BH-gas" u proteklom kvartalu imalo veoma visoke cijene gasa, što nije odgovaralo cijenama na drugim tržištima.

- Kod nas su cijene ovog energenta neopravdano visoke i smatram da bi gas u sljedećoj godini trebalo da pojeftini, a ne da se zadrži na postojećem nivou - kazao je Draganić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana