Nema olakšica za socijalne kategorije

Željka Dobrić
Nema olakšica za socijalne kategorije

BANjA LUKA - Zakon o fiskalizaciji ne treba da bude oslobađajući za određene socijalne kategorije, jer bi to dovelo u neravnopravan položaj privredne subjekte u Republici Srpskoj i praktično bi bio poziv za nelegalan rad, smatra ministar finansija RS Aleksandar Džombić.

On je dodao da Republika Srpska ulazi u završnu fazu fiskalizacije i da će od tog procesa imati višestruku korist.

- Obezbijedićemo dodatne prihode Republici Srpskoj i nećemo ih iskoristiti za povećanje javne potrošnje već za dodatno fiskalno rasterećenje uz reformu penzionog sistema u narednoj godini. Jedan dio će se definitivno vratiti najugroženijim socijalnim kategorijama kroz socijalne programe - rekao je Džombić.

U Poreskoj upravi RS za sada ima oko 16.500 zahtjeva za fiskalizaciju, kao i određeni broj prijava prema kojima su serviseri sklopili ugovore sa poreskim obveznicima, a nisu se obratili PURS-u.

- Takve slučajeve ćemo sankcionisati i kažnjavaćemo servisere ukoliko su uzeli avans za fiskalizaciju, a nisu uputili zahtjev Poreskoj upravi. Poreski obveznik mora da uputi zahtjev Poreskoj upravi, a ukoliko to serviser nije uradio za njega, sankcionisaćemo i poreskog obveznika i servisera - istakao je Džombić.

U prvu grupu fiskalnih obveznika kojima je istekao rok za podnošenje zahtjeva za fiskalizaciju spada četrdesetak hiljada poreskih obveznika.

Kontrole

Aleksandar Džombić je rekao da je od septembra obavljeno 1.600 kontrola fiskalnih obveznika, završeno 110 slučajeva i izdato oko 30 prekršajnih naloga.

- Sada se izdaju prekršajni nalozi i utvrđuju novčane kazne, a ukoliko poreski obveznik ne nabavi fiskalnu kasu, sprovešćemo radikalnije mjere i zatvoriti prodajni objekat na 60 dana - rekao je Džombić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana