Nema kupaca za Slateks

Marijana Miljić
Nema kupaca za Slateks

Banjaluka - Prva licitacija za imovinu Gerontološkog centra "Slateks" iz Slatine kod Laktaša, čija je vrijednost procijenjena na 7,76 miliona KM je propala jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Na prodaju je juče bilo ponuđeno šest objekata površine 4.550 i zemljište površine 5.498 kvadratnih metara, gerontološka, hotelska i ugostiteljska oprema, vozila, alat i inventar.

Stečajni upravnik "Slateksa" Vlajko Gurešić je rekao da se niko od potencijalnih kupaca nije pojavio na licitaciji, iako su objekti u odličnom stanju.

- Uskoro će biti raspisana i druga licitacija. Cijena će biti umanjena, ali i dalje nećemo ići ispod polovine procijenjene vrijednosti imovine. S obzirom na to da će cijena pasti, očekujemo da bismo u drugom krugu mogli prodati imovinu - naveo je Gurešić.

Potraživanja povjerilaca "Slateksa" iznose oko 11 miliona maraka, a u tom iznosu bivši radnici učestvuju sa oko 300.000.

- Najveći povjerioci su NLB banka, Investiciono-razvojna banka i Garantni fond RS. Obaveze "Slateksa" na osnovu kredita iznose 8,72 miliona maraka. Evidentno je da prodajom imovinom neće biti namirena sva potraživanja. Isplatni redovi su već utvrđeni i dražaćemo se toga u procesu izmirenja dugovanja - naglasio je Gurešić.

Gerontološki centar "Slateks" otvoren je 2011. godine, a svi računi ovog centra blokirani su od 2015. zbog čega je pokrenut postupak likvidacije nad tom javnom ustanovom. Tome su kumovala loša popunjenost kapaciteta "Slateksa" i teret ogromnih kredita.

Okružni privredni sud u Banjaluci u martu ove godine obustavio je postupak likvidacije "Slateksa" i pokrenuo stečaj. Na dan otvaranja stečaja u Gerontološkom centru bio je zaposlen 21 radnik.

Ministarstvo zdravlja

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS ranije su naveli da su glavni razlozi za prestanak rada "Slateksa" bili nepostojanje prirodnih i drugih uslova za obavljanje registrovane djelatnosti.

- Zaposleni nisu u mogućnosti da svojim radom obezbijede uslove za nesmetano funkcionisanje ove ustanove socijalne zaštite - kazali su u Ministarstvu zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana