Nema kupaca za opremu “Fruktone”

Jelena Bjelica
Nema kupaca za opremu “Fruktone”

Banjaluka - Četvrta licitacija za prodaju pokretne imovine banjalučke Fabrike sokova “Fruktona” koja je održana juče u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci propala je jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Prema riječima stečajnog upravnika Dušana Kovačevića, na licitaciji su bili ponuđeni pogon i oprema čija je ukupna vrijednost 734.000 maraka.

- Zemljište fabrike odavno prodato. Veliki problem predstavlja to što je nepokretna imovina prodata firmi “Brdo promet” iz Banjaluke i prije nego što je otvoren stečajni postupak pa sada niko ne želi da kupi samo pogon - istakao je Kovačević.

Dodao je da je ovo jedan od težih stečajnih postupaka u Srpskoj.

- Ukoliko se ovako nastavi, stečaj neće biti završen u idućih deset godina. Tome dodatno doprinosi činjenica da u Republici Srpskoj nema interesa za djelatnost kojom se bavila “Fruktona” - kazao je Kovačević.

Naglasio je da radnici od “Fruktone” ne treba ništa da očekuju jer će samo troškovi komunalija u stečajnom postupku iznositi oko 300.000 maraka.

- Radnicima se duguje ukupno 11 plata, odnosno oko 580.000 maraka - rekao je Kovačević.

Bivši radnici fabrike “Fruktone” razočarani su što je licitacija ponovo propala.

Još 2003. godine državni kapital u “Fruktoni” u visini od 51,09 odsto ukupnog osnovnog kapitala preduzeća privatizovan je zaključivanjem ugovora o prodaji između Direkcije za privatizaciju RS, kao prodavca, i “Kreis Trade Industriehandel GmbH Innsbruck” Austrija, čiji je vlasnik Nedeljko Popović, kao kupca, po cijeni od 25.000 maraka.

U novembru 2004. godine austrijski “Kreis trejd” podiže kredit kod Hipo Alpe Adria banke u visini od četiri miliona KM stavljajući tako “Fruktonu” pod hipoteku.

U martu 2007. godine nastaju problemi u “Fruktoni” zbog neredovnog vraćanja kredita Hipo Alpe Adria banci, koja ima hipoteku nad fabrikom. “Fruktona” 2008. godine prodaje nepokretnosti, zemljište i građevinske objekte, koji se nalaze u banjalučkom naselju Borik. Kupac nepokretnosti je “Interinvest-Kreis” d.o.o iz Banjaluke.

Cijena nepokretnosti iz ovog ugovora iznosi 10.500.000 KM.

U maju 2010. godine proizvodni pogoni “Fruktone” su ugašeni jer je izgubljena licenca za “Pepsi”. Poreska uprava blokirala je račun ove fabrike zbog neizmirenog duga koji je dostigao iznos od sedam i po miliona KM. Radnici su štrajkovali zbog neisplaćenih plata i doprinosa. Većinski vlasnik iz Austrije javlja da on više nema snage i za “Fruktonu” predlaže stečaj.

Banjalučki Okružni privredni sud otvorio je u oktobru 2010. stečajni postupak u ovom preduzeću.

Slobodna prodaja

Kovačević je rekao da se više vjerovatno neće ni pokretati javne licitacije za prodaju pokretne imovine, već će se ići na slobodnu prodaju.

- Ne isplati nam se više pokretati javne licitacije jer se niko ne pojavi, a samo za oglašavanje moramo da platimo 700 maraka - dodao je Kovačević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana