Nema krize u duvanskoj industriji

Glas Srpske
Nema krize u duvanskoj industriji

VAŠINGTON - Povećanje cijena i uvođenje novih proizvoda ostaju ključne strategije za proizvođače duvana, a analitičari firme "Juromonitor internešenel" saopštili su da je prihod duvanske industrije u 2010. godini procijenjen na 660 milijardi dolara i skoro je identičan onom iz 2009. godine.

Najveći dio prihoda duvanskih kompanija potekao je od prodaje više od 5,71 hiljada milijardi cigareta, javile su agencije.

Očekuje se da će prodaja cigareta do 2015. godine porasti za sedam odsto, zahvaljujući rastu prodaje na Bliskom istoku, u Africi i azijsko-pacifičkom regionu, a pad prodaje se očekuje u SAD i drugim razvijenim zemljama.

Analitičari takođe očekuju da će u tom periodu cigarete poskupjeti oko 25 odsto što će podstaći šverc.

Duvanske kompanije se, kako bi očuvale rast, okreću proizvodima bez dima i alternativnim načinima uživanja u duvanu, od kojih neki imaju manje rizike po zdravlje.

Prihod od duvanskih proizvoda bez dima povećan je za 11 odsto 2010. godine, ali je i dalje vrlo mali u poređenju sa prihodom od cigareta.

Velike duvanske kompanije "Filip Moris" i "Rejnolds ameriken" su otkupile tehnologiju za udisanje nikotina bez pušenja, kao i za proizvodnju žvakaćih guma i drugih proizvoda za odvikavanje od pušenja, dok je "Britiš ameriken" tobako otvorio firmu za alternativne nikotinske proizvode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana