Nema kredita Rusije za kupovinu gasa

Glas Srpske
Nema kredita Rusije za kupovinu gasa

MOSKVA - Rusija ne namjerava da Ukrajini obezbijedi kredit koji bi Kijev koristio za plaćanje ruskog gasa, objavljeno je u Moskvi a prenosi Tanjug.

- Ukrajina je početkom godine zatražila od Rusije kredit u vrijednosti četiri do pet milijardi dolara za kupovinu gasa namijenjenog uskladištenju u podzemna spremišta uoči zimske sezone, a ruski premijer Vladimir Putin je u maju izrazio spremnost da razmotri takvu mogućnost ukoliko polovinu novca obezbijedi Evropska unija - piše moskovski dnevnik "Vedomosti".

Evropska banka za obnovu i razvoj i druge zapadne finansijske organizacije su početkom avgusta pristale da Kijevu doznače 1,7 milijardi dolara u periodu od 2009. do 2010. godine, uglavnom za investicije ukrajinske kompanije "Naftogas" u transport i reformu gasnog sektora, dok će od te sume u kupovinu gasa moći da se usmjeri samo 300 miliona dolara.

- Moskva je upoznata sa odlukom EU i sada je analizira - rekao je za "Vedomosti" ruski vicepremijer Igor Sečin, dodavši da je u suštini Rusija već dala Ukrajini kredit avansirajući tranzit gasa za Evropu sa dvije milijarde dolara do februara 2010. Ruski zvaničnici više ne razmatraju mogućnosti za odobravanje bilo kakvog kredita Ukrajini, smatrajući da je to poglavlje završeno, piše moskovski poslovni dnevnik.

Pomoćnik ukrajinskog premijera Aleksandar Gudima je rekao, međutim, da kreditni zahtjev Kijeva i dalje ostaje na snazi i da se sada očekuje odgovor iz Moskve.

Gudima je rekao da je ukrajinska premijerka Julija Timošenko, "određenim kanalima" prenijela Putinu da očekuje konkretnu pomoć Moskve.

- EU je za kupovinu gasa dala svega 300 miliona dolara, iako je samo za pouzdan tranzit neophodno dvije milijarde dolara - ukazao je Gudima.

On je napomenuo da bi Rusija mogla da pridoda sumu, kad je riječ o nabavci gasa, najmanje jednaku onoj koju je već odobrila i EU, mada bi bilo "prijatnije" kada bi se radilo o iznosu  od pola milijarde dolara. Situacija oko izvoza ruskog gasa u Evropu, a preko ukrajinske teritorije, mogla bi dodatno da se iskomplikuje i zbog toga što je "Naftogas"  već nagovijestio "Gaspromu" da želi reviziju ugovora sklopljenog početkom ove godine, potvrdili su menayeri obje kompanije.

Razmimoilaženje

Ovo nije prvi slučaj razmimoilaženja Kijeva i Moskve oko toga ko je koliko i šta obećao. Timošenkova je jesenas govorila da "Naftogas" ima rekordne rezerve gasa u podzemnim skladištima, i u slučaju da se ne postigne dogovor sa "Gaspromom" ništa se strašno neće dogoditi, jer goriva ima do proljeća. Ukrajina je, međutim odmah nakon izbijanja gasnog rata Kijeva i Moskve, počela da uzima gas iz tranzitnih cjevovoda, na uštrb evropskih potrošača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana