Nema interesovanja za životno osiguranje

Daliborka Sekulić
Nema interesovanja za životno osiguranje

BANjA LUKA - Građani Srpske, za razliku od građana u zemljama regiona, još uvijek nemaju povjerenja u polise životnog osiguranja, kao jednog vida namjenske štednje, zbog čega je prodaja ovog osiguranja na veoma niskom nivou.

U republičkoj Agenciji za osiguranje ovo objašnjavaju niskim životnim standardom većine građana Srpske.

- Osiguranici se, zbog niskog standarda, najčešće odlučuju na niže sume pri zaključenju osiguranja. Takođe, godišnje premije lica koja se osiguravaju su veoma niske. Građani su slabo informisani o tome koja je svrha korišćenja životnog osiguranja i koje su njegove prednosti - rekao je stručni saradnik za nadzor i ulaganja tehničkih rezervi, likvidnosti i solventnosti Agencije za osiguranje RS Mladen Jovanović.

Učešće premije životnog osiguranja u RS u 2007. godini, prema podacima Agencije za osiguranje RS, iznosilo je 4.937.348 maraka ili 4,69 odsto u odnosu na ukupnu premiju za 2007. godinu, koja je iznosila 105.311.433 marke.

Od 11 osiguravajućih kuća u RS samo "Grave" osiguranje u svojoj ponudi ima polise životnog osiguranja. U "Grave" osiguranju rekli su da se životno osiguranje zasniva na tome da se korisnik obavezuje na to da će određeni niz godina plaćati određenu premiju životnog osiguranja, a na osnovu toga obračunava se osigurana suma, koja zavisi od broja godina na koje se obavezuje.

- Osiguravajuće društvo se obavezuje da će osiguraniku na kraju vratiti tu osiguranu sumu plus dobit u zavisnosti od trajanja polise. Ta dobit se kreće od 17 odsto na deset godina do 45 odsto na 24 godine - objasnili su u "Grave" osiguranju. U ovom osiguravajućem društvu ističu da je suština životnog osiguranja to što za vrijeme trajanja osiguranja, ukoliko se osiguraniku nešto desi, korisnicima osiguranja isplaćuje unaprijed dogovorena osigurana suma. Naglašavaju da osiguranje "Grave" ima veliki broj polisa životnog osiguranja.

Standard

Mladen Jovanović iz Agencije za osiguranje RS naglasio je da bi kao posljedica ekonomskog razvoja i porasta životnog standarda moglo da dođe do porasta ukupne premije životnog osiguranja i njenog procentualnog učešća u ukupnoj premiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana