Nema interesovanja za prodaju robe na licitacijama Poreske uprave RS

Željka Kokot
Nema interesovanja za prodaju robe na licitacijama Poreske uprave RS

Banjaluka - Poreska uprava RS zaplijenila je desetine miliona maraka vrijednu pokretnu imovinu poreskih dužnika, ali zbog slabog interesovanja na licitacijama ne uspijeva da naplati značajnije procente duga.

Dug zbog kojeg je Poreska uprava prošle godine zaplijenila pokretnu imovinu 50 dužnika iznosio je 37,98 miliona KM. Prodajom ove imovine na licitacijama u 2013. i 2014. godini prikupljeno je, međutim, samo 498.493 KM. Poreznici su osim oduzimanja imovine na kraju prošle godine imali i upisane hipoteke na nepokretnoj imovini 1.108 dužnika vrijedne 297,3 miliona maraka.

- Na licitacijama se najčešće nude automobili, mašine i alati, obuća i odjeća - kažu u Poreskoj upravi RS.

U javnom nadmetanju za kupovinu oduzete robe mogu učestvovati fizička i pravna lica koja mogu postati vlasnici vrijedne imovine po znatno nižoj cijeni od tržišne.

- Na prvoj licitaciji roba se ne može prodati po cijeni nižoj od 75 odsto od procijenjene vrijednosti. Početna cijena je u visini procijenjene vrijednosti imovine - kažu u Poreskoj upravi RS.

Ukoliko prva licitacija ne uspije slijedi raspisivanje drugog, odnosno trećeg javnog nadmetanja, a cijena u tim slučajevima dodatno pada.

- Druga licitacija se održava najkasnije u roku od osam dana od dana održavanja prve, a pokretna imovina se ne može prodati po cijeni nižoj od 50 odsto od procijenjene vrijednosti. Ako pokretna imovina ne bude prodata na drugoj u roku od osam dana od dana njenog održavanja zakazuje se treća licitacija na kojoj je donja granica trećina procijenjene vrijednosti - kažu u Poreskoj upravi RS.

Zbog problema sa prodajom zaplijenjene imovine Poreska uprava RS nastoji da dug naplaćuje i preduzimanjem drugih mjera.

- Zapljena imovine kod dužnika samo je jedna od mjera koje preduzimamo kako bismo naplatili potraživanja. Postupak prinudne naplate se pokreće po službenoj dužnosti istekom roka za plaćanje prijavljenih poreskih obaveza ili istekom roka za plaćanje iz izvršnog rješenja o utvrđivanju poreskih obaveza - istakli su u Poreskoj upravi RS.

Roba za muzej

Na licitacijama se nerijetko mogu pronaći zaplijenjeni predmeti koji su za muzejske postavke. Među interesantnijim su neispravni protivpožarni aparat stariji od 30 godina čija je vrijednost procijenjena na 40 KM i neispravna vaga proizvedena 1986. godine koja je stavljena pred kupce po istoj početnoj cijeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana