Nema dogovora o okvirnom budžetu

Marina Čigoja
Nema dogovora o okvirnom budžetu

BANjALUKA - Fiskalni savjet BiH nije usaglasio stavove o okvirnom budžetu zajedničkih institucija i entitetskih budžeta za iduću godinu, rekao je juče predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić.

On je poslije sjednice Fiskalnog savjeta u Banjaluci, o Globalnom okviru fiskalnog bilansa i politika BiH za period od 2011. do 2013. godine i budžetima za 2011. godinu, kazao da će razgovori o ovome biti nastavljeni u petak.

- Ministar finansija BiH i entitetski ministri zaduženi su da još jednom prođu kroz razlike kako bi se došlo do usaglašenih stavova i konsenzusa za globalni budžetski okvir - rekao je Špirić i dodao da bi za sve bilo dobro da se dođe do dogovora.

- Od dogovora će zavisiti i odnos drugih međunarodnih finansijskih institucija za pokriće deficita koji je evidentan za iduću godinu - kazao je Špirić.

Iz Ministarstva finansija Republike Srpske ranije je upozoravano da je najveći problem sa budžetom zajedničkih institucija njegova višegodišnja kontinuirana predimenzioniranost.

Predstavnici zajedničkih institucija ove godine su tražili više sredstava od indirektnih poreza, što je za RS bilo neprihvatljivo, jer bi sa rastom budžeta na nivou BiH rasli i deficiti u entitetskim budžetima.

Špirić je rekao da globalni budžetski okvir mora da podrazumijeva da svi, i država i entiteti, podnesu teret izazova koji stoje pred BiH.

- Osnovni problem predstavlja pitanje koliko će biti zahvatano od indirektnih poreza - rekao je Špirić i dodao da je potrebno dobro procijeniti hoće li biti rasta prihoda, i ako hoće, kako će biti podijeljeni.

- Postoje različita rješenja o načinu podjele ovih prihoda, odnosno koliko će u podjeli učestvovati entiteti, a koliko BiH - istakao je Špirić.

Predsjedavajući Fiskalnog savjeta naglasio je da je izvjesno da će doći i do određenih korekcija kada su u pitanju predviđanja rasta bruto društvenog proizvoda.

MMF

Sjednici Fiskalnog savjeta BiH prisustvovali su i članovi Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a zaključeno je da se program u ovoj godini odvija onako kako je i predviđeno pismom namjere.

- Makroekonomsko stanje u zemlji je u skladu sa tim programom. I finansijski sektor u BiH je stabilan - zaključeno je na sjednici Savjeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana