Nema bankrota, Grčka se oporavlja

Glas Srpske
Nema bankrota, Grčka se oporavlja

ATINA - Grčka je na putu ekonomske i fiskalne stabilnosti, za sobom je ostavila opasnosti, a sa planom, programom i odlučnošću na putu je finansijskih promjena, rekao je grčki premijer Jorgos Papandreu.

Komentarišući navode o sigurnom bankrotu i napuštanju evrozone, grčki premijer je ocijenio da se radi o potpuno neosnovanim glasinama.

- Čak je bilo i priča kako brodovi u grčke luke dovoze papir za štampanje drahmi - kazao je Papandreu, prenio je Tanjug.

Istakao je da su ove glasine, osim što su apsurdne, i veoma opasne jer bezrazložno uznemiruju građane.

- Čak su i pojedini ozbiljni mediji prihvatili te glasine, uprkos činjenici da su imali pristup zvaničnim informacijama, ne samo grčke vlade, već i same Evropske unije -  rekao je grčki premijer.

Grčka je prošle sedmice najavila da će prodati akcije u pojedinim državnim firmama kako bi podstakla konkurenciju i ispunila uslove za pomoć EU i MMF-a, koji zahtijevaju da prihod od privatizacije do 2013. godine dostigne tri milijarde evra.

Vlada planira da tri milijarde evra obezbijedi kroz prodaju 49 odsto Nacionalne željeznice i 39 procenata Nacionalne pošte. Na prodaju će biti i 34 odsto Nacionalne lutrije, kao i 20 odsto najveće balkanske telekomunikacione korporacije "OTE", te dio atinskog "Vodovoda".

Vladin plan privatizacije, smatraju analitičari, neće mnogo pomoći u otplati grčkog duga koji je dostigao 310 milijardi evra, ali njegovo sprovođenje će pokazati da je zemlja ozbiljno pristupila sprovođenju reformi.

Papandreu je istakao da vlada ispoljava dosad nezabilježenu odlučnost i po prvi put se provjerava rad zvaničnika poreske službe i drugih državnih organa.

Budžetski deficit

Atina je u prvih pet mjeseci ove godine nadmašila planirani nivo smanjenja budžetskog manjka. Iz Ministarstva finansija naglasili su da je budžetski deficit iznosio 8,97 milijardi evra, u poređenju sa 14,65 milijardi evra u prvih pet mjeseci 2009. godine, manje za 38,8 odsto. Dugovima opterećena Grčka prošlog je mjeseca jedva uspjela da izbjegne zapadanje u dužničku krizu, i to zahvaljujući 110 milijardi evra vrijednom paketu međunarodne pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana