Nelikvidnost uzima danak

Marina Čigoja
Nelikvidnost uzima danak

Sarajevo - U BiH su početkom ovog mjeseca bila blokirana čak 65.164 računa, a sa blokadom računa suočilo se 39.981 preduzeće, pokazuju podaci Centralne banke BiH.

Podaci Centralne banke pokazuju da se broj firmi kojima je blokiran bar jedan od računa i ukupan broj blokiranih računa iz mjeseca u mjesec povećava, a razlog za to, prema ocjenama ekonomista i privrednika, je opšta nelikvidnost sa kojom kubure gotovo sva preduzeća.

U odnosu na početak prošlog mjeseca broj firmi sa blokiranim računima je povećan za 168, dok je ukupan broj blokiranih računa povećan za 268.

Direktor Instituta za edukaciju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić kaže da je u ovom trenutku najalarmantnije to što broj nezaposlenih premašuje cifru od 535.000 i što postoji hronična nelikvidnost u privredi.

- To stvara ogromne probleme. Uzrok hronične nelikvidnosti prvenstveno je politika koju vode vlasti, jer je BiH zahvaljujući pretjeranom uvozu postala najveći izvoznik novca - naglasio je Hasić i istakao da je neophodno razvijati domaću proizvodnju i uposliti domaće kapacitete.

- Samo stvaranjem nove vrijednosti imaćemo osnova da možemo prikupljati poreze i finansirati razne aktivnosti. Nama se dešava upravo suprotno. Forsirali smo tuđe proizvode i došli do ovakvog stanja - naglasio je Hasić.

Dodao je da su mnogi primorani da podižu kredite po izuzetno nepovoljnim uslovima kako bi nastavili poslovanje.

- To je spirala koja je jedan od krivaca za nelikvidnost, kako u privredi tako i u državi - naglasio je Hasić.

Najviše blokiranih računa je u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, a među njima se nalaze mnoga velika preduzeća, prodavnice, benzinske pumpe, stomatološke ordinacije. U blokadi su i udruženja, apoteke, rudnici, frizerski saloni, kafići i restorani, pa čak i opštine i sportski savezi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana