Nekretnine u Sloveniji pale do 30 %

Agencije
Nekretnine u Sloveniji pale do 30 %

Ljubljana - Cijene nekretnina u Sloveniji pale su od 10 do 30 posto u tri godine, otkad je uspostavljen jedinstveni registar.

Vrijednost stanova i poslovnih prostora najviše je pala u centrima Ljubljane i drugih većih gradova.

Podaci o kretanju cijena na tržištu u skladu su s našim očekivanjima i međunarodnim iskustvima, izjavio je Martin Smodiš iz Geodetske uprave za vrednovanje nekretnina.

Revalorizovane vrijednosti nekretnina treba da potvrdi još i vlada jer će parlament na jesen odlučivati o zakonu o porezu na nekretnine, a podaci iz registra biće osnov za njegovo određivanje.

Prema podacima koje je Geodetska uprava već objavila na internetu, tržišna vrijednost nekretnina u zadnje tri godine u Sloveniji je najviše pala na lokacijama gdje su cijene bile najviše.

Tako je u centru Ljubljane, Postojni, Novoj Gorici, Idriji i na još nekim lokacijama realna vrijednost stanova, u odnosu na prvu procjenu iz 2010. godine, smanjena od 16 do 17 posto, a znatno su smanjene i vrijednosti poslovnog prostora.

Četvrtinu svoje prethodne vrednosti izgubila su građevinska zemljišta na nekim lokacijama na slovenačkoj obali, u okolici Bleda i Bohinja, kao i kod Kranjske Gore, dok se tržišne vrijednosti poljoprivrednog zemljišta nisu mijenjale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana