Neizvjestan izvoz preko prelaza Bijača

Jelena Bjelica
Neizvjestan izvoz preko prelaza Bijača

Banjaluka - Granični prelaz Bijača najvjerovatnije neće biti završen do 1. jula sljedeće godine, kada će Hrvatska ući u Evropsku uniju, što će prouzrokovati velike gužve na prelazu u Gradišci i mnogo problema izvoznicima.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH saopštili su da Institut za građevinarstvo Hrvatske nije u roku dostavio modifikovanu projektnu dokumentaciju za sam granični prelaz Bijača, zbog čega UIO ne može da raspiše tender za izvođača radova i kontrolu organa.

- Rokove za dostavljanje su stalno produžavali i krajnji je bio 3. oktobar, ali neophodna modifikovana projektna dokumentacija još nije stigla - rekao je  načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević.

On je podsjetio da su povodom ulaska Hrvatske u EU određena samo dva granična prelaza za izvoz robe biljnog i životinjskog porijekla, a to su granični prelaz Gradiška na sjeveru i prelaz Bijača na jugu.

- Ukoliko se ne osposobi Bijača, to bi značilo da postoji samo jedan granični prelaz. UIO će dati sve od sebe da onog momenta kada dobijemo modifikovanu projektnu dokumentaciju u najkraćem mogućem roku sprovedemo tendere i da radnici rade u tri smjene kako bi granični prelaz ipak bio osposobljen - kazao je Kovačević.

Projekt menayer Sektora za makroekonomiju Spoljnotrgovinske komore BiH Igor Gavran je istakao da je sama činjenica da je BiH svedena na dva prelaza krajnje štetna.

- Ako ne bude uspostavljen prelaz Bijača, to će imati negativne posljedice po izvoznike, pogotovo za manje proizvođače. Treba očekivati da će se i dalje najveći dio robe izvoziti preko graničnog prelaza Gradiška, ali čak i da se jedan odsto trgovine bude odvijao preko prelaza Bijača, bilo bi značajno za rasterećenje prelaza u Gradišci - naglasio je Gavran.

Predsjednik Savjeta za izvoz RS Predrag Zgonjanin smatra da će prelaz ipak biti na vrijeme završen.

- U slučaju da BiH ostane bez tog graničnog prelaza, to će prouzrokovati gužve, mnogo problema na prelazu i opterećenja. Izvoznicima će napraviti usko grlo koje će svakako biti veliki problem - istakao je Zgonjanin.

Obezbijeđen novac

Ministarstvo finansija i trezora BiH obezbijedilo je četiri miliona KM za eksproprijaciju zemljišta i izgradnju prelaza Bijača u kapacitetu da zadovolji minimalne neophodne standarde za početak rada.

- Za nastavak radova u drugoj fazi UIO je obezbijedila dodatnih 5,7 miliona KM iz IPA fondova za 2011. godinu, rekli su u UIO.

Prelaz Donja Gradina

Predsjedavajući Upravnog odbora UIO BiH Nikola Špirić izjavio je u petak da će tema pregovora sa EU i Hrvatskom biti da se na međunarodnom graničnom prelazu Donja Gradina - Jasenovac obezbijedi inspekcijski nadzor.

- Uspjeli smo da izvršimo prekategorizaciju ovog prelaza za prevoz robe i putnika, a dobro bi bilo kada bi se ovdje mogao obezbijediti i inspekcijski nadzor i na tome ćemo insistirati - rekao je Špirić, koji je u petak sa direktorom UIO BiH Mirom Džakulom posjetio ovaj prelaz, s ciljem upoznavanja sa uslovima rada i konkretnim problemima na tom graničnom prelazu.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana