Neimari imaju posla na pretek

Anita Janković-Rečević
Neimari imaju posla na pretek

Banjaluka - Broj izdatih građevinskih dozvola u junu ove godine porastao je za 14,8 odsto u odnosu na isti mjesec lani, a da građevinski sektor ide uzlaznom putanjom tvrde i vlasnici preduzeća iz ove oblasti navodeći da imaju posla na pretek.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, prošlog mjeseca izdato je ukupno 147 građevinskih dozvola, od čega se 130 odnosilo na visokogradnju, a 17 na niskogradnju, što je u odnosu na prosječan broj izdatih građevinskih dozvola u 2018. godini više za 41,2 odsto.

- Broj predviđenih stanova za gradnju u junu ove godine manji je za 21,1 odsto u odnosu na isti mjesec lani, dok je u odnosu na prosječan broj predviđenih stanova za gradnju u prošloj godini zabilježen rast od 13,4 odsto - pokazuju podaci Zavoda za statistiku. 

Direktor građevinske firme “Marković invest” iz Laktaša Rade Marković kaže da neimari trenutno imaju posla na pretek.

- Na tržištu je malo građevinskih firmi koje mogu izvoditi radove, jer su neke ugašene, a dosta ih je izgubilo licencu, tako da mi koji radimo imamo poprilično posla. Došlo je vrijeme da građevinci više ne traže posao kao nekada, sada nama dolaze investitori i mole da radimo - kaže Marković i dodaje da najviše grade stambene zgrade. Ističe da uprkos velikom odlivu stanovništva nema problema sa manjkom radnika.

- U posljednje vrijeme firmu nije napustio nijedan radnik, ni fizikalac, zidar, tesar, inženjer. Redovno ispaćujem plate koje su solidne i vjerujem da ljudi zbog toga ostaju - rekao je Marković.

Da posla ima kao nikad do sada tvrdi i izvršni direktor prnjavorskog građevinskog preduzeća “Gradip” Milan Bijelić.

- Ove godine smo angažovani na četiri gradilišta i riječ je o poslovnim objektima koje gradimo za jednog stranog i tri domaća investitora.  Privreda je malo živnula i čini mi se da se više grade razni pogoni i objekti za poslovanje. To je sigurno jedan od razloga zašto je izdato više građevinskih dozvola - kazao je Bijelić.

Direktor GP “Krajina” Borko Đurić smatra da su pojednostavljene procedure jedan od razloga za rast broja izdatih građevinskih dozvola.

- Zbog jednostavnijih i bržih procedura investitori se lakše odlučuju na ulaganja, a i u posljednjih nekoliko godina znatno je izražen rast tražnje za novim stanovima, tako da je logično da raste broj izdatih građevinskih dozvola - zaključio je Đurić.

Cijene

Milan Bijelić kaže da su poslovi na izgradnji stanova nakon dužeg vremena postali isplativi.

- Zbog nižih cijena kvadrata ranije smo morali isplaćivati manje plate radnicima ali sada kada je kvadrat stana nešto skuplji, a banke smanjile kamate sve se ujednačilo. Uspjeli smo povećati plate tako da trenutno radnici ne odlaze - naveo je Bijelić i dodao da je potražnja za stanovima u RS dosta dobra. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana