Negativan trend na berzama sve jači

Glas Srpske
Negativan trend na berzama sve jači

NjUJORK, FRANKFURT - Na svjetskim berzama prethodni dani obilježeni su jednim od najozbiljnijih padova jer je rasprodaja akcija počela prvo na azijskim trgovinskim poligonima, a zatim je zahvatila evropske i američke berze.

Ulje na vatru krivici svih bojazni investitora u vezi sa novim problemima svjetske ekonomije dodale su negativne izjave iz Federalnih rezervi SAD, loši statistički podaci iz Evrope i bojazni u pogledu pogoršanja situacije u Italiji, prenijele su agencije.

Trejderi imaju izraz "tržište je u krvi", koji tačno opisuje situaciju na berzama. Raspoloženja koja na njima vladaju uskoro će se pretvoriti u paniku.

Najviše su pali indeksi u Aziji, i to devet odsto. Najviše je nastradalo indonezijsko tržište, pet odsto izgubio je hongkonški indeks Hang Seng.

Poslije azijskih berzi negativne tendencije su zahvatila i ruske trgovinske poligone. Oni su završili dan padom od 7,5 odsto po indeksu MMVB i više od osam procenata na berzi RTS.

Nisu se održali ni Evropljani. Vodeći indeksi izgubili su od tri do pet odsto. A poslije Evrope krug se zatvorio u SAD, gdje je na berzama registrovan pad veći od tri odsto.
Podjednako dramatični događaji odvijali su se i na deviznom tržištu.

Strah

Strah od nove recesije u SAD-u i širenja dužničke krize u evrozoni ne daju razloga ulagačima za kupovinu akcija.

- Teško je naći bilo šta pozitivno za tržište, bilo na američkoj, bilo na međunarodnoj sceni. Tržišta zavise od povjerenja i bezbjednosti, a trenutno nema niti jednog, niti drugog - kaže strateg u kompaniji "TD Ameritrade" J. J. Kinahan

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana