Neformalna inicijativa “B6” s ciljem brže integracije regiona

Srna
Neformalna inicijativa “B6” s ciljem brže integracije regiona

PODGORICA - Neformalna inicijativa “B6” formirana je na sastanku šefova diplomatija i predstavnika ministarstava inostranih poslova zemalja zapadnog Balkana u Ohridu, a cilj je da ubrza evropske integracije regiona, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore.

Dogovoreno je i uspostavljanje neformalnog okvira za koordinaciju ministara i redovno sastajanje, najmanje jednom u semestru, da bi na najbolji način iskoristili potencijal regiona u pravcu ubrzanja evropskih integracija.

Šefovi diplomatija su se saglasili da, osim onoga što je predviđeno agendom Berlinskog procesa, kroz otvoren dijalog intenziviraju međusobnu koordinaciju u ključnim oblastima od zajedničkog interesa.

To su, kako je pojašnjeno, dogovorili imajući u vidu naglašenu političku komponentu nove metodologije, kao i činjenicu da će sljedeći samit EU-zapadni Balkan biti organizovan 6. oktobra u okviru slovenačkog predsjedavanja Savjetom EU.

Neformalna regionalna inicijativa pod motom “Mudro je imati dobre odnose sa susjedima, a istinska pobjeda je imati ih za prijatelje” formirana je na sinoćnoj radnoj večeri u Ohridu, kojoj je prisustvovao crnogorski ministar Đorđe Radulović. /kraj/tb/mir
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana