Nedostatak kapitala najveći problem

Daliborka Sekulić
Nedostatak kapitala najveći problem

BANjA LUKA - Komplikovane procedure, obimna papirologija i dugi procesi registracije, te nedostatak novca za započinjanje posla, najveći su problemi sa kojima se susreću domaći preduzetnici.

U Privrednoj komori kažu da je Investiciono-razvojna banka RS kreirala posebnu kreditnu liniju namijenjenu za "start up" preduzeća, ali da se ta sredstva veoma slabo koriste.

- Ovdje se javlja kontradiktorna situacija - preduzeća su se najprije žalila da nemaju podršku za započinjanje posla, a sada kada postoji kreditna linija namijenjena tome, za nju ne postoji interes - kazala je sekretar Granskog udruženja u Privrednoj komori RS Alekasandra Bijelić.

Ona smatra da bi uzrok ovome moglo da bude to da u vrijeme krize postoji manji interes za početnim ulaganjem u posao.

Bijelićeva je istakla da Privredna komora mnogo radi na podizanju svijesti kod preduzetnika o poslovnim mogućnostima.

- Nastojimo da se izmjenama zakonskih, podzakonskih i drugih akata i rješenja kreira povoljniji poslovni ambijent - kazala je Bijelićeva.

Jedan od najvećih problema sa kojim se domaća preduzeća susreću, kaže ona, uništena je domaća industrija u kojoj mala preduzeća imaju šansu da rade samo kao kooperanti velikih firmi.

- Visoke carine na repromaterijale koji se uvoze, a koji se kod nas ne proizvode, dovode do toga da je isplativije se baviti uslužnim i trgovinskim djelatnostima nego proizvodnim, jer je identična carinska stopa na gotove proizvode - rekla je Bijelićeva.

Prema njenom mišljenju, vlasnici preduzeća trebalo bi više da posjećuju strane sajmove i "kupe" iskustva iz drugih zemalja da bi poboljšali svoj položaj kod nas.

Oprema

Ekonomisti kažu da je u domaćim preduzećima najveći problem to što su prezadužena, koriste zastarjelu opremu, nisu adekvatno organizovana, te imaju kadrovsku strukturu koja ne odgovara njihovom poslovnom afinitetu. Dodaju da veliki broj preduzeća ima i neadekvatno rukovodstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana