Neaktivna 12.653 poreska obveznika

Milka Milunović
Neaktivna 12.653 poreska obveznika

BANjA LUKA - Prema podacima Poreske uprave RS ukupan broj trgovačkih poreskih obveznika je 60.976, a od ovog broja 12.653 poreska obveznika su bila neaktivna u 2008. godini i nema izgleda da se fiskalizuju, saopštio je v. d. direktora Poreske uprave Mile Banika i dodao da je ukupan broj aktivnih poreskih obveznika 48.323.

- Tokom prošle godine pokrenuto je 8.658 zahtjeva za registraciju novih privrednih subjekata, a polovina je odjavila svoju djelatnost. Odjavljivanje djelatnosti se ne može pripisati isključivo sprovođenju procesa fiskalizacije, nego nizu okolnosti, kao što je i ekonomska kriza - navodi Banika.

On je rekao da je oko stotinu poreskih obveznika već prešlo u sistem PDV-a, jer je kroz proces fiskalizacije registrovan promet robe i usluga preko 50.000 KM.

- Prema našim podacima, u januaru ove godine oko 290 poreskih obveznika registrovalo je prosječni dnevni promet veći od 230 KM, što ukazuje na to da ovi obveznici idu ka listi potencijalnih obveznika PDV-a na kraju tekuće godine - rekao je Banika.

Dalje navodi da evidentiranje prometa robe i usluga omogućava bolju evidenciju krajnje potrošnje, što se pozitivno održava na utvrđivanje koeficijenta raspodjele sredstava sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje. Banika kaže da korekcija koeficijenta, čak i u jednoj decimali, može da iznosi oko 50 miliona maraka u korist RS.

- Analize su pokazale da je uvođenje fiskalnih kasa bitan preduslov za efikasno funkcionisanje poreskog sistema, zaštitu buyetskih sredstava, povećanje stepena kontrole i naplativosti - rekao je Banika.

On je podsjetio da je opredjeljenje za donošenje zakona o fiskalnim kasama, prije svega uređenje finansijskog tržišta u RS, smanjivanje nelegalnih novčanih tokova u prometu robe i usluga, suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije, povećanje fiskalne discipline, unapređenje bezgotovinskog plaćanja i obezbjeđenje efikasnije kontrole poreskih prihoda.

Podaci

Banika kaže da je sa jučerašnjim danom podneseno ukupno 30.313 zahtjeva za fiskalizaciju, donesena 28.752 rješenja, da je završeno 1827 kontrola i izdato 719 prekršajnih naloga i po osnovu prekršajnih naloga izrečena kazna od 501.572 KM.

- Završeno je 70 kontrola servisa, izdato osam prekršajnih naloga servisima i po osnovu prekršajnih naloga izrečena kazna servisima u ukupnom iznosu od 7.500,00 KM - rekao Banika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana