Nazire se kraj agonije bivših radnika derventske Fabrike “Unis”: U penziju idu nakon godina neizvjesnosti

Milijana Latinović
Nazire se kraj agonije bivših radnika derventske Fabrike “Unis”: U penziju idu nakon godina neizvjesnosti

DERVENTA - Nakon godina neizvjesnosti i čekanja šest bivših radnika derventske Fabrike cijevi “Unis” u stečaju idu u penziju, jer im je Vlada Republike Srpske odobrila uplatu oko 85.000 maraka za penzijsko i invalidsko osiguranje.

“Unis” je godinama grcao u problemima, a menadžment tog preduzeća stalno je obećavao radnicima da će poslovanje krenuti uzlaznom putanjom i da će obezbijediti novac za plate i doprinose.

Nakon što je fabrika otišla u stečaj 17. decembra 2019. godine radnici su izgubili svaku nadu da će njihovi problemi biti riješeni.

Na posljednjoj sjednici Vlada RS dala je saglasnost Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite da izvrši uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za radnike privrednog društva “Unis” koji sa tom uplatom ispunjavaju uslove za penziju.

- Uplata će biti izvršena kroz pojedinačnu uplatu doprinosa za šest radnika prema rješenjima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS - saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Dervenćanin Nedeljko Petrić rekao je za “Glas Srpske” da agonija bivših radnika “Unisa” toliko traje da sve do trenutka dok mu ne budu uplaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje ne vjeruje da će konačno otići u zarađenu penziju.

- Radio sam u “Jedinstvu” od osamdesete, a onda je ono udruženo s “Unisom” i poslije rata sve do odlaska u stečaj ostao sam u “Unisu”. Imam 42 godine staža sa ovih šest za koje čekam uplatu. Borac sam prve kategorije, dva puta ranjen u ratu, a preživljavam od 35 maraka invalidnine - kazao je Petrić koji živi sa suprugom. Da im nije djece, dodaje, ne zna kako bi sastavili kraj s krajem.

- Imao sam opciju da sam uplatim 10.000 maraka za tih šest godina pa da idem u penziju, ali odakle - kazao je Petrić.

Istu sudbinu dijeli i Borko Aničić koji je zahtjev za uplatu doprinosa podnio još 2018. godine kako bi otišao u penziju.

- Čekam da mi uplate doprinose za PIO za sedam i po godina, oko 14.000 maraka. Sam nisam mogao. I da podignem kredit ne bih imao odakle da vraćam - rekao je Aničić. S obzirom na to da živi na selu, preživljava isključivo od poljoprivrede.

Bivša radnica, koja je bila i na čelu sindikalne organizacije “Unisa” Radoslava Milanković kaže da su njene kolege konačno dočekale da idu u zasluženu penziju.

- Naša borba traje godinama i pitanje je i sada da li bi išta postigli da nam u pomoć nije pritekao naš sugrađanin, šef kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Igor Žunić - kazala je Milankovićeva.

 Oštećeni

Radoslava Milanković je kazala da je zbog neuplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje 12 bivših radnika “Unisa” oštećeno prilikom penzionisanja.

- Oni su otišli u penziju kada su napunili 65 godina starosti. Međutim, zbog neuplaćenih doprinosa imaju male penzije, uglavnom invalidske i starosne - kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana