Nastavljen rast vrijednosti akcija i indeksa

Glas Srpske
Nastavljen rast vrijednosti akcija i indeksa

LONDON - Svjetske berze juče su, poslije katastrofalnog poslovanja u oktobru, ušle u nov mjesec sa solidnim rastom vrijednosti akcija, zahvaljujući potezima država i centralnih banaka u izvlačenju privreda iz recesije, prenose agencije.

Dolar i jen su oslabili, nastavljajući trend uspona i padova koji prati promjene u svjetskom apetitu za akcijama.

Ulagači su oprezno krenuli u kupovinu jeftinih akcija, pošto su cijene u oktobru zabilježile najveći pad ikad, potiskivane strahom od duboke recesije svjetske ekonomije.  

Indeks MSCI srednje vrijednosti svih svjetskih akcija izgubio je u oktobru 19,9 odsto, što je najveći mjesečni pad u 20 godina postojanja indeksa.

Međutim, odražavajući tekuće potrese na tržištu, indeks je bio u dobitku za više od 11 odsto prošle sedmice, što mu je najbolji učinak u 20 godina.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, porastao je juče peti dan zaredom 5,9 odsto, nakon što je u oktobru potonuo 24,6 odsto, što je njegov najveći mjesečni pad u 20 godina koliko postoji.

Juče je prosječno povećanje vrijednosti svjetskih akcija bilo jedan odsto, a dva odsto na berzama privreda u brzom razvoju.
Snažno su, oko pet odsto, porasle cijene dionica na berzama u Hong Kongu i Australiji, dok su u Južnoj Koreji i Tajvanu bile u plusu većem od dva odsto.

I na evropskim su berzama vodeći indeksi bili u plusu. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku većem od jedan odsto, dok su pariški DAX i londonski FTSE indeks porasli oko 0,7 odsto.

Većina berzanskih poteza zasniva se na očekivanju daljih smanjenja kamatnih stopa. Smatra se da će Evropska centralna banka, Engleska banka i Banka Australije tokom ove sedmice smanjiti stope da bi jeftinijim pristupom novcu dale podršku svojim privredama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana