Nastavljen rast cijena akcija

Glas Srpske
Nastavljen rast cijena akcija

NjUJORK - Zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima većine američkih banaka i kompanija, cijene akcija na svjetskim berzama juče su ušle u drugu sedmicu snažnog rasta, čime je prekinut četvoronedjeljni pad vrijednosti dionica, prenijela je Beta.

Na njujorškom Volstritu indeks Dau Džons je tokom prošle sedmice skočio za 7,3 odsto. Indeks S&P 500 jači je za sedam procenata, dok je Nasdak dobio 7,4 odsto.

Riječ je o najvećem sedmičnom skoku tri indeksa od polovine marta, kada je krenuo proljećni uspon dionica koji je potrajao do juna.

Brojne banke i kompanije objavile su bolje poslovne rezultate u drugom tromjesečju nego što se očekivalo. Dobri rezultati banaka navode na zaključak da se američki finansijski sektor stabilizovao.

Doduše, Sitigrupi Banka Amerike su izvijestili o daljem rastu mase loših kredita, ali analitičari tvrde da je najgore razdoblje za banke prošlo.

Snažno su porasle i cijene dionica tehnoloških kompanija, za šta je najzaslužniji najveći svjetski proizvođač čipova Intel.

Smiruje se i stanje na američkom tržištu rada.

Početkom jula broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je za 47.000, na 522.000, što je najniže od januara i znatno bolje od očekivanja.

I na evropskim berzama cijene akcija ubrzano rastu posljednju nedjelju. Londonski indeks FTSE skočio je za 6,3 odsto, indeks DAX frankfurtske berze vrijedi 8,7 procenta više, dok je pariski CAC ojačao za 7,8 odsto.

U Tokiju, indeks Nikei je juče za 1,2 odsto jači nego prije nedjelju dana.

Barel iznad 64 dolara 

Cijene nafte juče su porasle iznad 64 dolara za barel, nakon što su ojačale dionice, a dolar oslabio na krilima optimizma da je započeo oporavak globalne privrede. Barel sirove nafte za isporuke u avgustu  poskupio je juče u Njujorku 97 centi na 64,53 dolara, dok je na Londonskoj berzi barel nafte za isporuke u septembru poskupio 95 centi zaustavivši se na 66,33 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana