Nastavlja se spor Rusije i Ukrajine oko cijene gasa

Glas Srpske
Nastavlja se spor Rusije i Ukrajine oko cijene gasa

MOSKVA, LONDON - Rusija i Ukrajina u petak se nisu pomakle s mrtve tačke kada je riječ o rješavanju spora oko cijene gasa, dok se isporuka gasa Evropi nastavlja bez smetnji.

Dužnosnici u ruskom gasskom gigantu "Gaspromu" saopštili su da je uprava uzela "kratku pauzu" kako bi razmotrila situaciju i da je za sada na snazi potpuni prekid isporuke gasa Ukrajini.

Količina prirodnog gasa koji stiže u Evropu kroz ukrajinske gasovode ista je kao u četvrtak, prvog dana ruskog embarga, što znači da je neznatno niža od uobičajene.

"Gasprom" i Ukrajina ne mogu se dogovoriti oko cijene gasa za 2009. godinu, a problem je i ukrajinski dug. Međutim, pregovarači na obje strane predviđaju da će se taj spor riješiti relativno brzo.

Češko predsjedništvo EU saopštilo je u petak da spor Rusije i Ukrajine o gasu predstavlja bilateralni problem u koji se evropski blok neće miješati sve dok ne budu ugrožene isporuke ka Evropi.

Moskva je ranije saopštila da isporuke EU neće biti ugrožene sporom sa Kijevom i do sada zapadnoevropske zemlje nisu prijavile pad u snabdijevanju ovim energentima.

Zvaničnici iz Ukrajine, kroz koju prolazi petina gasa od ukupne količine za EU, sastali su se u petak sa predstavnicima češke vlade, samo dan nakon što je Prag zvanično preuzeo rukovodstvo evropskim blokom.

- Diskusija je vođena o tome da je za EU neprihvatljivo da sukob dvije privatne kompanije može ili treba na bilo koji način da ugrozi isporuke gasa evropskom bloku - rekao je portparol češkog predsjedništva Jiri Potužnik.

Potužnik je dodao da je Ukrajina saopštila da ima velike zalihe gasa i da samostalno može da održi normalan pritisak u gasovodu, ali je portparol naglasio da niko ne zna kolike su zaista te zalihe i rezerve.

Rusija je ranije saopštila da je nakon smanjenja protoka gasa ka Ukrajini, Evropi pojačala isporuke ovog energenta.

U cijeloj Evropi nastala je prava uzbuna, nakon što je objelodanjeno da je Rusija prekinula isporuke gasa susjednoj Ukrajini.

Sporazum

Rusija i Ukrajina trebalo bi da riješe svoje probleme oko gasa i da potpišu sporazum o isporuci za 2009. godinu do pravoslavnog Božića, ocijenio je u četvrtak savjetnik ukrajinskog premijera Julije Timošenko Oleksi Gudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana