Nastavak tekuće ekonomske politike

Glas Srpske
Nastavak tekuće ekonomske politike

SENT ENDRUS - Ministri finansija i guverneri centralnih banaka 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G20) započeli su u petak u Škotskoj dvodnevni skup na kojem su glavne teme razgovora sprovođenje tekuće ekonomske politike članica tog foruma.

Učesnici skupa trebalo bi da dogovore kakve sve makroekonomske pokazatelje i u kojem roku treba da predaju na razmatranje i analizu ekspertima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prenijele su agencije.

Ranije je dogovoreno da MMF na osnovu tih podataka sačini sveobuhvatnu analizu i zaključke o kojima bi trebalo da se izjasni sljedeći samit lidera G20 u junu 2010. u Kanadi.

Ministarstvo finansija SAD najavilo je da će se na konsultacijama "dvadesetorice" raspravljati i o tekućem stanju zdravlja globalne privrede, uključujući i davanje ocjene o neophodnosti dalje primjene stimulativnih programa za prevladavanje posljedica ekonomske krize, posebno kad je riječ o državnoj podršci privatnom sektoru.

London će ministrima G20 predložiti da članice preuzmu konkretne obaveze za finansiranje programa pomoći najsiromašnijim zemljama, a u vezi s prelaskom na alternativne energetske izvore. Prema računici stručnjaka, riječ je o sumi od sto milijardi dolara godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana