Nastavak izvoza spasava vinarije

Danijela Bajić
Nastavak izvoza spasava vinarije

BANjALUKA - Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH, na koji se čeka duže od deceniju, omogućiće vinarima da i dogodine nesmetano nastave sa izvozom svojih proizvoda u inostranstvo, a novi propisi će, kažu, značajno urediti ovu oblast i kad je u pitanju sama proizvodnja, ali i promet na domaćem tržištu.

Savjet ministara BiH dao je zeleno svjetlo za prijedlog ovog zakona koji su uputili u Parlament BiH na razmatranje po hitnoj proceduri, s oznakom “EI” kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti s pravnom tekovinom EU i međunarodnim standardima u toj oblasti.

Vinari iz BiH očekuju da će novo zakonsko rješenje što prije dobiti podršku i u Parlamentu BiH, jer bi zabrana izvoza bila pogubna za domaće vinarije, koje godišnje proizvedu od 17 do 19 miliona litara vina.

Predsjednik vinara BiH, udruženja koje djeluje kao grupacija u sklopu Spoljnotrgovinske komore BiH, Radovan Vukoje kaže da su dugo čekali na ovaj zakon, koji je uslov Evropske unije da se vina iz BiH mogu nastaviti izvoziti i u narednim godinama.

- Trenutno radimo po zakonskim regulativima preuzetim još iz doba bivše Jugoslavije, po kojima od novembra 2024. godine ne bismo više mogli svoja vina plasirati na tržište Evropske unije. Zbog toga nam je veoma važno da novi zakon, čija je izrada počela još 2009. godine, što prije dođe na red za usvajanje kako bismo jednostavno imali sređeno tržište i svoje proizvode nesmetano nastavili izvoziti - kazao je Vukoje.

Dodao je da Srpska ima svoj Zakon o vinu, ali da je za izvoz proizvoda na strana tržišta bilo neophodno donijeti zakon na nivou BiH koji bi bio usklađen sa regulativama EU.

 - Samo naša vinarija vina izvozi u 14 zemalja Evropske unije - rekao je Vukoje za “Glas Srpske”.

Novi propisi će, istakao je Vukoje, dovesti i do veće valorizacije vina, dok će same proizvođače dovesti u red.

- Mi proizvođači tražili smo da na ovaj način, između ostalog, napravimo priču vezanu za čuvanje tog autentičnog stila vinarenja, ali i da se uredi dio kada je u pitanju gradacija vina, odnosno odredi šta i kad se pušta u promet. Sigurno ima proizvoda koji nisu svojim kvalitetom bili na pravi način gradirani, a puštani su u promet - kazao je Vukoje i dodao da će, kad zakon stupi na snagu, krenuti u proceduru u vezi sa donošenjem pravilnika.

Prema riječima direktora vinarije “Podrumi Andrija” iz Mostara Miroslava Ćorića, novi zakon će spasti vinare u BiH koji izvoze u inostranstvo.

- Iz našeg podruma u svijet ode 40 odsto vina. Na taj način mi pomažemo manjim vinarijama da one plasiraju svoje vino na domaće tržište. Napokon da smo se svi usaglasili i to je veliki korak za sve nas - kazao je Ćorić.

Dodao je da se kroz pravilnik mora stati u kraj tome da se vinsko grožđe uvozi pod oznakom stonog, što je, kaže, zabranjeno u cijelom svijetu.

- I ono što bi pravilnikom trebalo da bude obuhvaćeno jeste to da sve poljoprivredne površine, između ostalog i vinogradi, moraju biti obrađeni kao u Evropi. Nama najviše pravi problem kad neko započne vinograd, koji onda zapusti i zarazi sve oko sebe. Kad na snagu stupe novi propisi, svi će morati održavati svoj vinograd ili ga iznajmiti i prodati - rekao je Ćorić.

Vlasnik vinarije “Jungić” iz Čelinca Željko Jungić objasnio je da do sada kod izvoza vina u EU nisu morali navoditi vinogradarske regije niti oznaku kategorije vina.

- Dovoljno je da navedemo da je porijeklo vina iz BiH, a sertifikat o porijeklu je izdavala Spoljnotrgovinska komora BiH - kazao je Jungić koji zajedno sa vinarima sa nestrpljenjem očekuje katastar vinogradarskih parcela i oznake geografskog porijekla vina iz Srpske.

Reklame i registar

Prijedlogom zakona utvrđuju se principi organizacije tržišta vina u BiH i preciziraju odredbe o proizvodnji grožđa i vina.

Značajan dio zakona odnosi se na sistemsko uređenje oblasti u vezi s oznakama porijekla i geografskog porijekla te na označavanje, prezentaciju i reklamiranje proizvoda vinarstva, kao i na stavljanje ovih proizvoda na tržište, njihov nadzor i kontrolu, uključujući i odredbe o organskim vinima, aromatizovanim vinskim proizvodima i voćnim vinima. Novi propisi omogućiće i uspostavljanje vinogradarsko-vinarskog registra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana