Naredna godina biće još teža

Glas Srpske
Naredna godina biće još teža

LONDON - Izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros-Kan izjavio je da bi nedovoljni finansijski podsticaji vlada razvijenih država u borbi protiv usporavanja globalnog usporavanja mogli 2009. godinu učiniti još težom.

Stros-Kan je u razgovoru za BBC radio takođe izjavio da je veoma zabrinut, jer bi prognoze MMF-a, koje su već izrazito crne, mogle uskoro postati još tamnije ako najjače svjetske privrede ne implementiraju dovoljne finansijske podsticaje.

MMF poziva na veću potrošnju države i privremeno smanjivanje poreza u vrijednosti od 120 biliona dolara, što predstavlja dva odsto globalne godišnje proizvodnje, kako bi se popunila praznina nastala smanjivanjem privatne potražnje nakon sloma kreditnog tržišta.

Šef MMF-a je takođe naglasio da smanjivanje referentnih kamatnih stopa nije dovoljno, kao ni brojni potezi centralnih banaka koje nastoje povećati likvidnost finansijskog sistema.

- Količina novca u globalnoj privredi je zadovoljavajuća, no pitanje je jesu li banke spremne davati zajmove. Zbog toga, glavna stvar koju moramo učiniti je obnoviti povjerenje - zaključio je Stros-Kan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana