Napredak u oblasti rudarstva u Republici Srpskoj

Nada Branković
Napredak u oblasti rudarstva u Republici Srpskoj

BANjA LUKA - Sektor rudarstva nastavlja da bilježi rast obima proizvodnje, pokazuje izvještaj o kretanju industrijske proizvodnje u RS.

Tako je proizvodnja u rudarstvu u prvih osam mjeseci ove godine 20,8 odsto veća u odnosu na isti period lani.

Pomoćnik ministra za rudarstvo i geologiju RS Borislav Adamović istakao je da je u osam mjeseci 2008. godine iz RS izvezeno mineralnih sirovina u vrijednosti 57.000.000 maraka, a uvezeno proizvoda iz oblasti rudarstva u vrijednosti sedam miliona maraka.

- S obzirom na to da je vlasnička transformacija u gotovo svim rudnicima završena, većinski vlasnici kapitala su svoj koncept poslovanja prilagodili zahtjevima tržišta povećavajući rentabilnost proizvodnje kroz ulaganje u opremu i kvalitetnije upravljanje ljudskim resursima i proizvodnjom - naglasio je Adamović.

Dodao je da oblast rudarstva bilježi suficit u razmjeni.

- Proizvodnja u preduzećima koja se bave vađenjem kamenog i mrkog uglja i lignita, u osam mjeseci 2008. godine veća je za 67,5 odsto - rekao je Adamović.

U rudarskim preduzećima kojih ima oko 70, dodao je, konstantno se ulaže u opremu kako ne bi došlo do prekida proizvodnje, ali i da bi došlo do povećanja kapaciteta i njihovog boljeg iskorišćavanja.

- Kada je riječ o izvozu, Republika Srpska izvozi željeznu rudu, rudu olova i cinka, tehnički građevinski kamen, šljunak i pijesak, rudu boksita, bentonitnu rudu, te mineralnu i malomineralnu vodu - istakao je Adamović.

Zemlje u koje se najčešće izvozi, dodao je, su Srbija, Bugarska, Makedonija, Poljska, Hrvatska i druge.

Projekti

Ministarstvo privrede, energetike i razvoja i Vlada RS, kaže Adamović, nastoje da podstaknu projekte koji imaju za cilj višu fazu prerade mineralnih sirovina.  

- Najinteresantniji su projekti koji se odnose na povećavanje iskorišćenosti mineralnih i tehnogenih resursa, koje je moguće iskoristiti kao osnovu za dobijanje cementa - rekao je Adamović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana