Naplatne kućice gotove do juna

Marijana Miljić
Naplatne kućice gotove do juna

Banjaluka - Preduzeće "Prijedorputevi" počelo je sa izgradnjom naplatnih kućica na autoputu Banjaluka - Gradiška, a radovi bi trebalo da budu završeni najkasnije do juna.

Inženjer "Prijedorputeva" Dejan Gaković rekao je da su trenutno u fazi pripremnih radova, te da formiraju gradilište i uklanjaju zaštitne žičane ograde.

- Tokom iduće sedmice počećemo za izradom potpornog zida - rekao je Gaković i dodao da čekaju i rješenje od Ministarstva saobraćaja i veza RS za promjenu režima saobraćaja u toku izvođenja radova.

Gaković je rekao da će u dužini od oko 600 metara naizmjenično zaustavljati vozila u obje trake, u zavisnosti od potreba.

- Svi rokovi bi trebalo da budu ispoštovani, a na ruku nam idu i vremenski uslovi - rekao je Gaković i podsjetio da će biti izgrađene četiri naplatne kućice.

U "Autoputevima RS" su kazali da su "Prijedorputevi" dostavili najpovoljniju ponudu za izgradnju naplatnih kućica za dionicu autoputa Gradiška - Banjaluka, vrijednu oko 2,1 milion maraka.

- "Prijedorputevi" imaju rok od četiri mjeseca od uvođenja u posao da završe izgradnju objekata na naplatnoj stanici Jakupovci - kazali su "Autoputevima RS" i dodali da je u toku izbor dobavljača opreme.

U planu rada "Autoputeva RS" za ovu godinu, koji je nedavno usvojila Vlada RS, navedeno je da bi naplata putarine na ovom autoputu trebalo da počne u drugoj polovini ove godine, putem otvorenog sistema naplate. Cijena putarine nije još određena, ali u Ministarstvu saobraćaja i veza RS ranije su kazali da će vozači na autoputu plaćati nižu cijenu od one u zemljama u okruženju. Prema ranijim najavama, naplata putarine na autoputu iznosiće oko dvije marke.

Povlastice

U "Autoputevima RS" ranije su rekli da će za vozače koji svaki dan saobraćaju autoputem Banjaluka - Gradiške biti uvedene povlastice.

- Oni će moći da kupe mjesečnu ili godišnju kartu za putarinu, koja će biti povoljnija u odnosu na jednokratnu cijenu - kazali su "Autoputevima".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana