Naplata premašila dvije milijarde KM

Jelena Stanić
Naplata premašila dvije milijarde KM

BANjALUKA - Poreska uprava Republike Srpske je za devet mjeseci ove godine na račun javnih prihoda prikupila ukupno 2,038 milijardi KM, što je za 215,1 milion ili 12 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, uz rast naplate u svim segmentima javnih prihoda, izjavio je direktor Poreske uprave Goran Maričić.

On je naveo da naplata javnih prihoda u ovoj godini nastavlja stabilan trend, iako se povećanjem neoporezivog dijela plate, odnosno osnovnog ličnog odbitka i odbitka po osnovu izdržavanih članova porodice, te umanjenjem i ukidanjem naplate određenih taksi Republika Srpska odrekla dijela poreskih prihoda u korist privrede i radnika.

Maričić je dodao da o kontinuiranom trendu rasta naplate javnih prihoda ove godine govori i podatak da je naplata za devet mjeseci veća za 177,8 miliona KM ili deset odsto nego u istom periodu 2019. godine. 

Naplata direktnih poreza je u periodu januar-septembar ove godine iznosila 371,3 miliona maraka, što je za oko 30 miliona maraka više nego u istom periodu lani. Najveći rast naplate ostvaren je kod poreza na dobit, koji je naplaćen u iznosu od 184,9 miliona KM ili više za 17,9 miliona. Značajan rast naplate bilježi se i kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 152,2 miliona KM, što je za 6,8 miliona više.

Kako navode iz Poreske uprave RS, veća naplata ostvarena je i kod poreza na nepokretnosti i to za 4,6 miliona KM ili 28 odsto više nego u prvih devet mjeseci prošle godine. Naplata doprinosa je u periodu januar-septembar ove godine iznosila 1,316 milijardi KM i veća je za 116,7 miliona KM nego u istom periodu lani, odnosno za oko 153 miliona više nego u istom periodu 2019. godine, koja nije bila opterećena krizom izazvanom pandemijom virusa korona.

Kod ostalih javnih prihoda naplata je za devet mjeseci ove godine iznosila 350,1 miliona KM, što je za 68,4 miliona KM u odnosu na isti prošlogodišnji period.

- Mjere Vlade Srpske na prevazilaženju posljedica pandemije, te redovne i pravovremene aktivnosti Poreske uprave na kontroli i naplati javnih prihoda, ali i veoma odgovoran odnos većine obveznika prema svojim poreskim obavezama, bili su presudan faktor u stabilizaciji naplate javnih prihoda u vremenu krize izazvane pandemijom korona virusa - navode iz Poreske uprave RS.

Ekonomista Zoran Pavlović kazao je da je na ove rezultate uticala povećana tražnja zemalja u okruženju za robom iz Srpske, dodajući da su na rast naplate javnih prihoda uticali i rast cijena, te inflacija.

- Ne treba zaboraviti ni dijasporu, koja je nakon duže pauze došla i u Srpskoj ostavila veću sumu novca - rekao je Pavlović, ističući da su ovo glavni uzroci pozitivnog trenda i dodajući da ne treba zaboraviti ni pojačanu aktivnost u oblasti turizma jer smo ove godine imali mnogo više gostiju nego lani.

Igre na sreću

Kako navode u Poreskoj upravi RS, za devet mjeseci takse i naknade su naplaćene u iznosu od oko 209 miliona KM ili 16 odsto više, dok je po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno ukupno 48,7 miliona maraka ili 52 procenta više. Povećane su i naplate prihoda po osnovu koncesionih naknada, kazni i ostalih javnih prihoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana