Naplata dugova, pa ozdravljenje Agrokora

Marijana Miljić
Naplata dugova, pa ozdravljenje Agrokora

Sarajevo - Ruska Sberbanka pokrenula je arbitražni postupak protiv hrvatskog "Agrokora" i 11 garanata pred Londonskim sudom za međunarodnu arbitražu za kredite teške 450 miliona evra, a ovaj postupak mogao bi usporiti proces restrukturiranja koncerna koji posluje i u BiH.

Iz "Agrokorove" kompanije "Ledo" saopšteno je da Sberbanka tvrdi da bi trebalo da "Agrokor" otplati zajmove kao rezultat postupka vanredne uprave, koji je trenutno u toku.

- Dobili smo odluku o privremenoj sudskoj zabrani raspolaganja i opterećenja stoprocentnog udjela u "Frikomu", koji služi kao kolateral na dug od 100 miliona evra Sberbanci, što je proizašlo iz vremena kada je "Ledo" služio kao garant za kredite "Agrokoru" -  saopštili su iz "Leda" koji sprema žalbu na odluku beogradskog suda.

Iz "Agrokora" juče nismo dobili odgovore da li će pokretanje arbitraže uticati na proces restrukturiranja koncerna, ali i proceduru preuzimanja objekata "Konzuma" od strane "Merkatora" na tržištu BiH.

Ekonomisti tvrde da će arbitražni postupak poremetiti planove za postavljanje "Agrokora" na zdrave noge.

- To će se svakako odraziti na čitav proces sređivanja stanja u koncernu. Proces pred arbitražnim sudom neće biti kraći od godinu-dvije. Takav postupak nije jeftin i Sberbanka se nije slučajno odlučila na arbitražu. Posljedica će biti i vjerovatno će štetu snositi "Agrokor" i Hrvatska - kazao je ekonomista Goran Radivojac.

Istog stava je i ekonomski analitičar Zoran Pavlović, koji navodi da možemo očekivati čitav niz posljedica

- To će ugroziti sigurno i čitav posao sa "Merkatorom" u vezi sa pitanjem preuzimanja "Konzumovih" objekata na domaćem tržištu. Čak i domaći privrednici nisu voljni da potpisuju ugovore sa "Merkatorom" - rekao je Pavlović.

Planovi za BiH

Povjerenik Vlade Hrvatske Ante Ramljak ranije je naveo da će na tržištu BiH 83 objekta biti rebrendirano i vraćeno pod krov "Merkatora", a 176 ostati u vlasništvu "Konzuma". Prema ranijim planovima u sastav "Merkatora" trebalo bi da budu vraćeni prodajni objekti koji su bili dio tog trgovačkog lanca prije nego što ga je kupio "Agrokor".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana