Namještaj iz Srpske na beogradskom sajmu

Glas Srpske
Namještaj iz Srpske na beogradskom sajmu

BEOGRAD - Učešće izlagača iz Republike Srpske na Međunarodnom sajmu namještaja, opreme i unutrašnje dekoracije u Beogradu predstavlja veliki korak u daljoj saradnji RS i Srbije, koja će se ubuduće ogledati i u povezivanju proizvođača i iznalaženju novih tržišta i zajedničkih nastupa.

Kazala je ovo potpredsjednik Vlade RS i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Jasna Brkić poslije otvaranja Sajma, prenijele su agencije. Ona je izrazila zadovoljstvo zbog učešća šest izlagača iz RS, te naglasila važnost prisustva predstavnika Srpske na sajmu.

- S obzirom na izazove i krizu koja vlada, zadovoljni smo njihovim učešćem na sajmu. Izuzetno je važno da smo prisutni ovdje i da građani Srbije vide naše mogućnosti u ovoj oblasti - rekla je Brkićeva i dodala da se sljedeći korak u saradnji RS i Srbije očekuje u drvnom sektoru, povezivanjem proizvođača i iznalaženjem novih tržišta i zajedničkih nastupa.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić rekao je da Srbija i RS imaju motive i interese da sarađuju i izvan oblasti finalne proizvodnje namještaja, već da naprave reprocjeline radi zajedničkog nastupa na novim tržištima.

- Sporazumom koji smo potpisali sa Vladom RS omogućili smo da proizvođači namještaja koji dolaze iz RS mogu da prodaju svoj namještaj u Srbiji uz povoljne uslove, uz potrošačke kredite koji se daju na rok od pet do sedam godina, a kamata je samo šest odsto godišnje - rekao je Dinkić.

On je podsjetio da Srbija ima ugovore o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, te da bi i proizvođači iz RS, ako se dobro povežu, od ovih ugovora mogli da ostvare odgovarajući interes.

Dinkić je istakao da proizvođači namještaja iz RS, u Srbiji imaju potpuno isti status kao i domaći proizvođači.

Saradnja

Ministar Dinkić je kazao da je oko 11.000 građana Srbije ove godine na kredit kupilo namještaj iz RS, što je odličan pokazatelj da saradnja dvije zemlje u ovoj oblasti odlično funkcioniše. On je dodao da je ovo pogodnost "koju smo mi dali građanima RS, kao što je Srpska nama dala mogućnost da kragujevački "punto" prodajemo u RS".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana