Nama kupaca za poslovne prostore

Tanja Kovačević
Nama kupaca za poslovne prostore

BANjA LUKA - Potražnja za kupovinom i iznajmljivanjem poslovnih prostora u Srpskoj nikada nije bila lošija, ističu vlasnici Agencija za nekretnine.

U Agenciji "Horizont" ističu da osim opšte besparice postoji problem i sa bankama, koje ili ne daju kredite ili daju sporadične, a samim tim je lošija potražnja za nekretninama.

- Cijena poslovnih prostora, kao i stanova, zavisi od lokacije, ali u centru Banje Luke u novogradnji cijena doseže i po 5.000 po kvadratu, dok su cijene na periferiji niže. Očekujem da u narednih nekoliko mjeseci neće biti promjena cijena u centru grada, a da će na periferiji pasti cijene poslovnih prostora. Međutim, drastičnog pada cijena neće biti - kaže Zoran Trninić.

Ističe da cijena iznajmljivanja poslovnih prostora u Gospodskoj ulici u Banjoj Luci doseže i do 100 maraka po kvadratu, dok je samo nekoliko metara dalje cijena 30 do 40 maraka.

- Smatram da će se krizni period zadržati tokom cijele 2009. godine i da bi do stabilizacije na tržištu nekretnina trebalo doći u 2010. godini - dodao je Trninić.

Vlasnik agencije za nekretnine "Tviko" u Trebinju Vaso Milić kaže da u ovom gradu i njegovoj okolini uopšte nema interesovanja za kupovinu poslovnih prostora i stanova, a pogotovo u novogradnji.

- Poslovne prostore skoro da niko i ne traži, a cijena je u prosjeku oko 1.500 maraka po kvadratu. Smatram da je totalno "zamrzavanje" prodaje nekretnina do maja, jer je i gradnja stala - dodao je Milić.

U banjolučkoj agenciji "Senzor" kažu da su se cijene nekretnina donekle stabilizovale i da je u odnosu na period prije dva mjeseca pomalo krenula prodaja.

- Cijene kvadrata nekretnina u gradu na Vrbasu su najveće u Republici Srpskoj. Međutim, ako ih uporedimo sa cijenama u Novom Sadu i Zagrebu, dosta su niže. Cijena poslovnih prostora se kreće od 2.500 maraka pa naviše, a za iznajmljivanje treba izdvojiti najmanje 500 maraka - rekao  je Manojlo Popović.

Stanovi

U Trebinju je cijena stanova pala od avgusta prošle godine za 30 odsto i od tada se nije mijenjala.

- Za kvadrat stambenog prostora u novogradnji malo dalje od centra Trebinja treba izdvojiti od 1.200 do 1.300 maraka, a u strogom centru grada cijena kvadrata je pala sa 1.000 evra na 800 do 820 evra. U ponudi imamo za prodaju oko 80 stanova, udaljenih od grada 800 metara, čija je cijena 700 evra sa PDV-om, ali potražnje za njima trenutno nema - rekao je Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana