Najveći paket štednje u istoriji

Tanjug
Najveći paket štednje u istoriji

BEČ - Austrijska koaliciona vlada, koju čine Socijaldemokratska partija (SPO) i Narodna stranka (OVP), dogovorila je najveći paket mjera štednje u istoriji ove zemlje, prenio je Tanjug.

Radi se o petogodišnjem planu štednje koji predviđa ukupnu uštedu od 26,5 milijardi evra.

Paket štednje sadrži mjere za smanjenje državne potrošnje i povećanje poreskih prihoda. Tako će kroz nove poreze biti ubrano 7,5 milijardi evra, pokrajine će morati da ostvare uštedu od ukupno 5,2 milijardi evra, a ostatak otpada na uštedu savezne države.

Oko 70 odsto paketa su mjere štednje, a 30 novi porezi. Pošto je 2012. već počela, u ovoj godini planirana štednja iznosiće samo pola milijarde evra, dok će svake dalje godine uštede rasti. Posebno velike potencijale za štednju vlada je vidjela u penzijama, gdje namerava da uštedi 7,3 milijardi evra, i kod državnih službenika - 1,5 milijardi evra.

Kada je riječ o državnim službenicima, vlada je odredila da idućih godina neće biti povećanja plata, što će uštedjeti državi 206 miliona evra. Pored toga, predviđeno je da mjesta penzionisanih službenika više ne popunjavaju, osim kada je riječ o policiji, sudijama, državnim tužiocima i nastavnicima, i finansijskoj policiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana