Najveći gubici Elektrokrajine

Mirosalv Filipović
Najveći gubici Elektrokrajine

BANjA LUKA - Generalni direktor "Elektroprivrede Srpske" Branislava Milekić izjavila je da od distributivnih preduzeća u Srpskoj najveće gubitke električne energije ima "Elektrokrajina", od 21,22 odsto.

Prema njenim riječima, u prošloj godini procenat gubitaka električne energije ukupno za sva elektrodistributivna preduzeća na nivou "Elektroprivrede RS" je 17,3 odsto, što je nešto manje u odnosu na 2007. godinu, a kreću se od 11,85 odsto, koliko iznose gubici "Elektro Doboja", do 21,22, koliko iznose gubici "Elektrokrajine".

Gubici "Elektro-Bijeljine", "Elektro Hercegovine" i Distribucije "Pale" kreću se u ovom procentualnom rasponu.

- Najveće distributivne gubitke ima preduzeće "Elektrokrajina", zbog činjenice da ovo preduzeće karakteriše veoma dug period neulaganja u distributivnu mrežu i razuđenost geografskog područja na kojem funkcioniše - navela je ona.

Podsjetila je da je "Elektrokrajina" ranijih godina imala znatno veće gubitke.

Međutim, direktor "Elektrokrajine" Željko Kovačević kaže da gubici struje u ovom preduzeću iznose 20,2 odsto.

- U posljednje dvije godine smo smanjili gubitke za 50 odsto, mnogo je uloženo u distributivnu mrežu, ali to još nije dovoljno zbog veličine područja i 300.000 naših potrošača - rekao je Kovačević.

On kaže da je preduzeto niz mjera kako bi se smanjili gubici struje, povećala naplata i spriječila krađa struje.

- Planiramo da ove godine imamo gubitke manje od 16 odsto - naglasio je Kovačević.

Zbog tehnološkog procesa distribucije struje određeni procenat gubitaka je neminovan, a na bazi raspoloživih studijskih analiza on se kreće od osam do devet odsto.

Milekićeva kaže da, osim tehničkih gubitaka koji su neminovna pojava distribucije električne energije, značajan udio predstavljaju gubici izazvani neovlašćenom potrošnjom, odnosno krađom struje, neispravnim mjernim uređajima, te "neadekvatnim dimenzionisanjem distributivne mreže".

U "Elektroprivredi Srpske" ističu da aktivnosti na smanjenju distributivnih gubitaka obuhvataju čitav niz pojedinačnih mjera.

- Mjere su objedinjene u dokument pod nazivom "Jedinstveni operativni plan smanjenja distributivnih gubitaka", na osnovu kojeg su distributivna preduzeća donijela vlastite akcione planove za njegovo provođenje - rekla je Milekićeva.

"Elektroprivreda Srpske" je formirala mješovite timove koji obavljaju vanredne kontrole mjernih uređaja u elektrodistributivnim preduzećima, tako što zaposleni iz drugih preduzeća obavljaju kontrole u nekom od distributivnih preduzeća.

Kontrole

U 2008. godini redovnim i vanrednim kontrolama otkriveno je 430 slučajeva krađe struje, pri čemu je obračunata neovlašćena potrošnja u ukupnom iznosu od 640.300 maraka. Izmješteno je izvan objekta ukupno 7.741 mjerno mjesto, a baždareno je 32.040 brojila kojima je istekao rok važenja baždarskog žiga, navode u "Elektroprivredi Srpske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana