Najveći godišnji pad u evrozoni za 22 godine

Glas Srpske
Najveći godišnji pad u evrozoni za 22 godine

BRISEL - Indeks proizvođačkih cijena u industriji zemalja zone evra smanjio se u martu za 0,7 odsto na mjesečnom, a 3,1 odsto na godišnjem nivou i time zabilježio svoj najveći godišnji pad za 22 godine, prenio je Tanjug.

Prema podacima Kancelarije za statistiku Evropske unije, tako velik pad proizvodnih cijena nije zabilježen još od februara 1987.

Proizvođačke cijene su važan pokazatelj i nagovještaj kretanja cijena u maloprodaji. Izražavaju, takođe, i kakav je pritisak na rast inflacije na početku proizvodnog lanca. Kretanje cijena u fabrikama i preduzećima se poslije nekog vremena odražava na inflaciju potrošačkih cijena.

Privreda Evropske unije i zone evra će ove godine, pod uticajem svjetske ekonomske krize, prema aktuelnoj prognozi Evropske komisije, od ove sedmice, opasti za oko četiri odsto. Ekonomija EU će ostati u recesiji i naredne godine, u kojoj EK očekuje pad privrede za 0,1 odsto.

Očekuje se da će Evropska centralna banka na pogoršanu ekonomsku situaciju reagovati danas sniženjem osnovne kamatne stope za 25 baznih poena, na tačno jedan odsto. 

Ova banka je  utvrdila ciljanu inflaciju neposredno ispod dva odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana