Najveće banke zahtijevaju dogovor

Glas Srpske
Najveće banke zahtijevaju dogovor

NjUJORK - Čelnici najvećih američkih banaka zatražili su u petak od predsjednika SAD Baraka Obame i Kongresa da postignu dogovor o povećanju granice državnog zaduživanja, upozoravajući na "veoma teške posljedice" ukoliko takav dogovor izostane.

Izvršni direktori banaka "Benk ov Amerika", "Sitigrup", "Goldman Saks", "Džej Pi Morgan Čejs", "Morgan Stenli", "Vels Fargo" i drugih velikih finansijskih firmi su u zajedničkom pismu istakli da odlučno traže da se postigne dogovor, prenijele su agencije.

- Posljedice odsustva dogovora po našu privredu, tržište rada - koje je već ionako u teškom stanju, finansijsko stanje američkih kompanija i domaćinstava, kao i liderski položaj privrede SAD u svijetu bi mogle da budu veoma teške - istakli su bankari.

Oni su upozorili da bi tehnički bankrot vlade ili sniženje trenutno vrhunskog rejtinga SAD predstavljalo "ogroman udarac" za tržište akcija, izazvalo bi slabljenje dolara i ozbiljno ugrozilo krhku američku privredu.

U američkom Kongresu odgođeno je glasanje o prijedlogu predsjedavajućeg Predstavničkog doma republikanca Džona Bejnera o podizanju nivoa zaduženja, smanjenju potrošnje i izbjegavanju bankrota.

Analitičari navode da će plan skoro sigurno doživjeti krah u Senatu, gdje demokrate imaju većinu dok je i Bijela kuća zaprijetila da će uložiti veto.

Kongres mora da podigne ograničenje zaduženja do 2. avgusta kako bi SAD izbjegle bankrot.

Norkvist

Grover Norkvist je jedan od najuticajnijih američkih lobista i osnivač agencije za lobiranje "Amerikans for Taks Reform", koju je osnovao pod pokroviteljstvom tadašnjeg američkog predsjednika Ronalda Regana. Generalni zaključak analitičara u SAD je da je upravo on najzaslužniji za republikansku blokadu koja sprečava donošenje odluke o povećanju limita zaduženosti te zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana