Najveća zarada od trgovina i kafića

Marina Čigoja
Najveća zarada od trgovina i kafića

BANjA LUKA - Od početka godine u Republici Srpskoj najviše je otvoreno novih trgovina, kafića, te preduzeća iz oblasti kockanja i klađenja, što znači da je bavljenje uslužnim djelatnostima danas najprofitabilnije.

Prema podacima Poreske uprave RS, ove godine otvoreno je 725 trgovina, 414 kafića i 300 kladionica i kockarnica.

Predsjednik Sekcije za makroekonomiju u Udruženju ekonomista RS "SNjOT" Stevo Pucar smatra da ovo jasno pokazuje da su usluge danas najprofitabilnije djelatnosti.

- O tome i govore podaci da je najviše registrovano preduzeća iz tih oblasti. To se jasno vidi i iz rang-liste Svjetske banke "Duing biznis", gdje je BiH na začelju liste po atraktivnosti za započinjanje biznisa - istakao je Pucar.

On kaže da su uslovi za poslovanje loši u cijeloj BiH, a da bi se to promijenilo, potrebno je da se promijeni kompletna privredna struktura.

- Srpska je nešto bolja i jednostavnija od FBiH, mada i kod nas još uvijek postoji dosta prepreka u poslovanju. Stvaranje dodatne vrijednosti uglavnom zavisi od toga koliko se znanja ugrađuje u proizvode, tako da je restrukturisanje naše privrede potrebno u tom pravcu - rekao je Pucar.

U svijetu, kaže Pucar, najprofitabilnije grane su one koje su zasnovane na ugrađivanju znanja u proizvode, a mi svoje kapacitete u toj oblasti nedovoljno koristimo.

- Imamo univerzitete, institute, privrednu strukturu koja bi se mogla orijentisati ka takvoj proizvodnji i to je ono što garantuje dugoročan rast privrede i životnog standarda, ali mi to nedovoljno koristimo - kaže Pucar.

Predsjednik Udruženja poslodavaca RS Zdravko Ostojić kaže da su u RS najprofitabilnija velika preduzeća koja imaju monopol, ali da dobro prolaze i oni koji prodaju uvozne proizvode kojih nema na našem tržištu.

- Vješti trgovci i veliki trgovački centri kod nas sigurno dobro prolaze, dok manji preduzetnici imaju dosta problema da opstanu. Kada su u pitanju ugostitelji, postoji veliki broj onih koji dobro rade i čine to u skladu sa zakonom, što je za pohvalu - kazao je Ostojić.

Obveznici

Prema podacima Poreske uprave RS, od početka godine u Srpskoj su registrovana 6.042 poreska obveznika, dok je u istom periodu sa radom prestalo 3.177 poreskih obveznika. Od početka godine, od svih preduzeća, najviše je zatvoreno trgovina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana