Najuspješnije preduzeće u Srpskoj SHP Celeks

Dragana Keleč
Najuspješnije preduzeće u Srpskoj SHP Celeks

BANjALUKA - Preduzeće "SHP Celeks" iz Banjaluke proglašeno je za ukupnog pobjednika manifestacije "Izbor najuspješnijih u privredi RS" koju je u srijedu uveče u Banjaluci tradicionalno organizovala Privredna komora RS.

Direktor ovog preduzeća Predrag Zgonjanin rekao je da "SHP Celeks" izvozi više od 80 odsto proizvoda, a vrijednost izvoza na godišnjem nivou iznosi oko 65 miliona maraka.

Premijer RS Aleksandar Džombić istakao je da u Srpskoj ima veoma uspješnih preduzeća koja ostvaruju impresivne rezultate.

- Ovakva preduzeća su privredni pokretači Srpske, a Vlada RS je sa Privrednom komorom i privrednicima definisala partnerski odnos kroz ekonomsku politiku za ovu godinu - rekao je Džombić poslije proglašenja pobjednika. Dodao je da je Vlada RS ušla u veliki projekat "Stop poslovnim barijerama".

- Podrška Vlade RS privrednicima, između ostalog, ogleda se i u subvencijama za izvoz i poljoprivredu - rekao je Džombić i dodao da će ove godine u Srpskoj početi da radi i Garantni fond.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić rekao je da i u najtežim situacijama i okolnostima postoje privredna društva koja dobro rade.

- Prošlu godinu obilježila je ekonomska kriza koja se, između ostalog, ogledala i u smanjenju investicija. Ipak, mjere Vlade RS za ublažavanje efekata ekonomske krize bile su veoma značajne - kazao je Đurić.

Za najuspješnije srednje privredno društvo u RS proglašeno je preduzeće "IMSS trejd" iz Banjaluke, dok je najuspješnije malo privredno društvo "Planinsko dobro" iz Nevesinja.

Nagrade za inovativnost i primjenu nove tehnologije, inovacija postupaka, proizvoda i usluga dobili su "Kaldera kompani" iz Laktaša, "Lanako" iz Banjaluke i "Drinjača" iz Šekovića, dok je priznanje za najveći doprinos razvoju korporativne društvene odgovornosti dodijeljeno "m:telu - Telekomu Srpske", "Projektu" iz Banjaluke i "Fabrici za pocinčavanje" iz Srebrenice.

Investicije

Priznanje za najznačajniju investiciju u prethodnoj godini dobila je Rafinerija nafte Brod, dok je najveći doprinos u oblasti zapošljavanja dala kompanija "Bema" iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana