Najuspješnije preduzeće NIS

Agencije
Najuspješnije preduzeće NIS

Beograd - Najuspješnije srpsko preduzeće u prošloj godini bila je Naftna industrija Srbije (NIS), dok je najveći gubitaš „Ju-Es stil Srbija”, saopštila je Agencija za privredne registre Srbije, prenose agencije.

NIS zauzima prvo mjesto na APR-ovoj listi „Sto naj…” privrednih društava, zahvaljujući poslovnim prihodima od 192 milijade dinara (oko 1,6 milijardi evra) i neto dobitkom od 41 milijarde dinara (oko 284 miliona evra) u 2011, koji je čak za 146,3 odsto povećan u odnosu na 2010. godinu, kada je takođe bio najuspješniji.

Lista najuspješnijih sačinjena je na osnovu analize redovnih godišnjih finansijskih izvještaja za 2011.godinu za skoro 92.000 privrednih društava u zemlji.

Na drugom mjestu na listi uspješnih preduzeća su “Elektroprivreda Srbije” sa prihodom od 126 milijardi dinara, a sljedi “Telekom Srbija” sa prihodom od 87 milijardi dinara.

Sto najprofitabilnijih preduzeća u srpskoj privredi učestvuju sa 23,5 odsto, a u ukupnom broju zaposlenih sa 11,2 odsto.

Najveći gubitak prošle godine imala kompanija “Ju-Es stil Srbija” od 16 milijardi dinara, slijedi “Galenika” sa gubitkom od 12 milijardi dinara, a među gubitašima su i “Petrohemija”, “Azotara” Pančevo, “Agroživ”, “Fijat -automobili Srbija”, “Hemofarm” iz Vršca...

Najveći gubitaši čine polovinu gubitka ukupne privrede Srbije i zapošljavaju 7,4 odsto ukupnog broja radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana