Najugroženiji mali dobavljači

Jasmina Perišić
Najugroženiji mali dobavljači

Sarajevo, Zagreb - Vlasti u BiH nemaju mnogo mogućnosti za reakciju u vezi sa krizom koja potresa hrvatski koncern "Agrokor" koji i na našem prostoru ima obimne poslove, ocijenili su predstavnici poslovne zajednice.

- Naša država, bilo da je riječ o RS ili BiH, nije u mogućnosti da posegne za intervencijom. Vjerujem da će najavljeni sastanci biti formalnost i sumnjam da mogu imati bilo kakvu snagu - rekao je potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić.

Premijer FBiH Fadil Novalić zakazao je za danas sastanak sa predstavnicima Savjeta ministara BiH, ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom del Vekiom i predstavnicima "Agrokorovih" kćerki firmi u BiH kako bi sagledali situaciju nastalu zbog finansijskih problema u hrvatskom koncernu. Sastanak sa istom tematikom za ovu sedmicu su najavili i iz Vlade RS.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da direktori kompanija iz sastava "Agrokora" imaju dužnost da pripreme informacije o stanju u preduzećima, broju zaposlenih i dugovima prema dobavljačima.

- Prema procjenama, dugovanja su najmanje 250 miliona KM. Pogođeno je više stotina dobavljača iz BiH - rekao je Šarović.

Zbog finansijskih problema koji su "Agrokor" bacili na koljena moguće su posljedice na javne prihode u BiH, domaće dobavljače i zaposlene u "Konzumu" i povezanim preduzećima.

- Mislim da će mnogo manjih firmi imati problema, jer kada se naplaćuju dugovi u prvom redu su banke i veći dobavljači, a manji uvijek ostanu posljednji i često ne stignu da naplate potraživanja. Koliko vidim, na sceni je pokušaj da dobavljači prolongiraju naplatu i da oproste dio duga. Naši dobavljači nisu u mogućnosti da to učine, jer su i do sada imali duge rokove naplate koji su se protezali i na šest mjeseci. Moja firma je pretprošle godine radila sa "Konzumom" i nijedan račun nije naplatila prije šest mjeseci. Prošle godine je prestala da radi s njima, a ove sam im ponudio avansnu uplatu, oni su to odbili - kaže Vasić i dodaje da u vezi sa najavljenim sastancima s njima niko nije kontaktirao iako su prevarenim dobavljačima bili servis u sličnoj situaciji sa slovenačkim "Tušom".

Finansijska agencija Hrvatske potvrdila je da su juče deblokirani svi računi "Agrokora". Trgovački sud u Zagrebu imenovao je prije toga Antu Ramljaka za vanrednog povjerenika "Agrokora" i zabranio pljenidbu, pokretanje i vođenje parničnih, upravnih i postupaka osiguranja protiv koncerna, čime je omogućena deblokada računa koncerna i njegovih firmi. Ramljak je rekao da su dobili težak zadatak.

- Pred nama je bitka za "Agrokor", radnike i dobavljače. Pred nama je bitka da se ovo ne prelije na čitavu privredu i ostatak regije. Svi smo ugroženi. Ovo je ozbiljna situacija, prijeti nam vrlo ozbiljan ekonomski problem - rekao je Ramljak i dodao da će na sastancima s dobavljačima i bankama pokušati da obezbijedi platu radnicima do nedjelje.

"Agrokor" ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi evra, a više od polovine odnosi se na rusku Sberbanku.

Dobavljači i kredit

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je juče da će dobavljači nastaviti da snabdijevaju robom "Agrokor".

- Dobavljači su se usaglasili da sredstva prvo budu doznačena onima koji su i sami u blokadi. Šest banaka je spremno da odobri "Agrokoru" 150 miliona evra kredita kako bi bila obezbijeđena likvidnost koncerna. Tim novcem bili bi isplaćeni dobavljači i obezbijeđene plate radnicima - istakao je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana