Najteže u Španiji

Glas Srpske
Najteže u Španiji

BEOGRAD - Pojedine zemlje evrozone čekaju nove ekonomske nevolje, predviđaju stručnjaci. Svi strahuju od rasta broja nezaposlenih i socijalnih nemira, prenosi RTRS.

U 27 zemalja članica Evropske unije, samo u januaru, stopa nezaposlenosti bila je 7,6 odsto. Taj prosjek, međutim, krije zabrinjavajuće podatke u nekim zemljama, prije svih u Španiji.

Ne tako davno, veliki redovi ispred španskih agencija za zapošljavanje bili su nezamislivi. Recesija ne bira, pa se tako Španija sa stopom nezaposlenosti od 15,5 odsto našla na vrhu tabele.

Prognoze su sumorne. Nezaposlenost će dostići čak dvadeset procenata. Zato mnogi, koji na posao čekaju mjesecima, polako gube nadu.

Španija je posebno teško pogođena svjetskom ekonomskom krizom, naročito u građevinskoj industriji. Centralna banka navodi da će bruto nacionalni proizvod biti manji za tri odsto, i da će buyetski deficit daleko nadmašiti ograničenja, nametnuta članstvom u evrozoni.

Nezadovoljstvo vlada i u Italiji. Radnici na protestu u Rimu traže od vlade više novca za otvaranje novih radnih mjesta. Industrija je ugrožena, pa se radnici masovno otpuštaju. U januaru i februaru, bez posla je ostalo 350 hiljada ljudi, duplo više nego prošle godine.

Nije sve tako crno. "Ima pozitivnih vijesti, ali malo", priznaju ministri finansija Evropske unije".

Ohrabruje rast potrošnje domaćinstava, ali je situacija na tržištu rada gora, a stopa nezaposlenosti u Uniji najviša je u posljednje tri godine.

Rizik postaje stvarnost

- Ova godina biće komplikovana. Prognoze potvrđuju da se rizici pretvaraju u stvarnost. Inflatorni pritisci i dalje rastu i odlučili smo da smanjimo kamatnu stopu -  rekao je guverner Evropske centralne banke Žan Klod Triše.

Odgovor ovog puta je smanjenje kamatne stope za 0,25 odsto. Većina analitičara očekivala je više, ali podsjećaju da je to šesto smanjenje za šest mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana