Najsavremenija solarna elektrana u regionu čeka građevinsku dozvolu

Danijela Bajić
Najsavremenija solarna elektrana u regionu čeka građevinsku dozvolu

SOKOLAC - Izgradnja solarne elektrane, najsavremenije u regionu, trebalo bi da počne do oktobra, po dobijanju građevinske dozvole, kojoj se domaćini i investitori sa nestrpljenjem nadaju svakog dana, jer je riječ o poslovnom poduhvatu koji će lokalnoj zajednici godišnje donositi priliv od oko 800.000 maraka.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica istakao je za “Glas Srpske” da je u toku postupak pretvaranja poljoprivrednog u gradsko - građevinsko zemljište za investiciju vrijednu 120 miliona evra.

- Nadam se da će do kraja ove građevinske sezone, koja kalendarski traje do oktobra, početi radovi, jer se svi papiri za izgradnju solarne elektrane od 100 megavata privode kraju, a ažurnosti njihove obrade doprinijele su sve institucije Vlade Republike Srpske i drugi nadležni organi u BiH - kazao je Bjelica.

Dodao je da je izgradnja ove solarne elektrane, koja će biti smještena na Glasinačkom polju u blizini magistralnog puta Sokolac - Rogatica, mogla i ranije početi da se postupak dobijanja ekološke dozvole nije odužio na šest mjeseci, a konačno je izdata i dozvola za lokacijske uslove.

- Predstavnici sokolačke firme “Eter stejt”, kćerke njemačke kompanije “Profajn-grup”, koja je investitor, u međuvremenu su bili u Šangaju, gdje su se dogovorili sa jednom tamošnjom kompanijom o ugradnji opreme za solarnu elektranu  -  rekao je Bjelica.

Prema njegovim riječima, plan je da prvo budu postavljeni vjetrobrani, a zatim sve ostalo.

- Sve ovo pokazuje našu opredijeljenost i posvećenost na uspostavljanju zelenih izvora energije. Naš cilj je da ovo bude zamah za zelenu privredu koja prati ovakva postrojenja - rekao je Bjelica.

Ova sokolačka kompanija je za završetak radova i puštanje u rad elektrane sama sebi postavila rok od 15 mjeseci, računajući od dana dobijanja građevinske dozvole.

- Nakon izgradnje solarne elektrane, koja bi trebalo da zaposli od 25 do 35 radnika, naša lokalna zajednica na godišnjem nivou imaće priliv od oko 800.000 maraka - rekao je Bjelica i podsjetio da Sokolac ima sve uslove za solarnu elektranu.

U Sokocu, prema njegovim riječima, godišnje bude 1.350 sunčanih sati, a da bi elektrana bila rentabilna, potrebno je 950, dok uređaje za hlađenje ne treba ugrađivati u panele, jer je prosječna godišnja temperatura na ovom području devet stepeni. Mjerenja su pokazala da je, naglasio je Bjelica, prosječna brzina vjetra 13 metara u sekundu, a količina padavina po kvadratnom metru između 950 i 1.000 litara.

“Alumina”

Kompanija “Alumina” iz Zvornika planira veliki projekat izgradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za vlastite proizvodne potrebe, vrijedan 16 miliona KM.

Direktor ovog privrednog društva Zoran Stevanović istakao je da će u fabričkom krugu biti izgrađena solarna elektrana instalirane snage šest megavata, što će stvoriti uslove da se obezbijede značajne količine električne energije za potrebe rada fabrike.

- Vrijednost ulaganja u ove projekte iznosiće 16 miliona KM, od kojih je za “Aluminu” predviđeno šest, a za “Boksit” deset miliona KM - kazao je Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana