Najprodavaniji LCD televizori

Tanja Šikanjić
Najprodavaniji LCD televizori

BANjALUKA - Stanovnici Republike Srpske za vrijeme praznika, osim na hranu, najviše novca trošili su na kupovinu nakita i tehnike, pa je prodaja LCD televizora i fotoaparata porasla i do 50 odsto.

U "Tehnomarketu" u Banjaluci kažu da su u posljednje tri sedmice najviše prodali LCD televizora, DVD plejera, te kućnih kina.

- Prodaja ovih proizvoda porasla je duplo. Mnogi su htjeli da iskoriste praznične akcije i povoljnije kupe novi televizor - rekao je Zoran Milačić iz "Tehnomarketa".

Iz "Tehnomaga" navode da su krajem decembra i početkom januara prodali znatno više robe nego mjesec ranije.

Osim prodavnica bijele tehnike, značajno povećanje prometa imale su i zlatarske radnje.

- U posljednjih dvadesetak dana najveća potražnja bila je za "brajtling" satovima, čija se cijena kreće od 4.000 maraka pa naviše - kažu trgovci.

Prodavnice prehrambenih proizvoda ovih dana bilježe duplo veću prodaju, a najčešće su kupovani meso, suvomesnati proizvodi, sokovi i alkoholna pića.

U Pokretu potrošača Republike Srpske kažu da svega 15 do 20 odsto stanovništva ima mogućnost da za vrijeme praznika troši više nego inače. Rijetki su i oni koji sebi mogu da priušte novogodišnje poklone.

- Većina stanovnika kupuje tek simbolične darove - kaže predsjednik Pokreta potrošača Dragutin Bošković.       

Ekonomisti ističu da bi zbog ekonomske krize koja još uvijek traje, potrošnja za vrijeme praznika trebalo da bude skromnija, te da zaduživanje za proslavu Nove godine, Božića i kupovinu poklona nije preporučljivo.

Član Udruženja ekonomista RS "SWOT" Miloš Todorović kaže da upravo na kupovinu poklona, pored proslave Nove godine, stanovnici Srpske u decembru i januaru obično troše najviše novca.

Parfemi

U parfimeriji "Didako" kažu da je tokom decembra prodaja kozmetike i parfema udvostručena.

- Novogodišnji praznici su nam inače najbolja sezona, a osim parfema, jako dobro se prodavala i šminka, te drugi kozmetički proizvodi - rekli su u ovoj parfimeriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana