Najniže plate u upravi da ostanu iste

Marina Čigoja
Najniže plate u upravi da ostanu iste

BANjALUKA - Predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske zatražili su da zaposleni u javnoj upravi i pravosuđu, koji imaju najniža primanja, budu izuzeti od smanjenja plata u idućoj godini.

Rekao je ovo juče potpredsjednik Saveza sindikata RS Duško Jandrić u Banjaluci, poslije razgovora predstavnika granskih sindikata uprave, pravosuđa, zdravstva, policije i prosvjete sa ministrom finansija RS Aleksandrom Džombićem o budžetu Srpske za 2011. godinu.

Jandrić je naglasio da u idućoj godini definitivno neće biti smanjenja plata za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, te prosvjetnim i zdravstvenim radnicima.

- Ministarstvo finansija Republike Srpske trebalo bi da uradi dodatne kalkulacije i da iz zakona o smanjenju plata izuzme zaposlene u javnoj upravi i pravosuđu, čija minimalna primanja iznose od 400 do 700 maraka - kazao je Jandrić.

Aleksandar Džombić je, pred sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta RS, koja je održana juče u popodnevnim časovima u Banjaluci, rekao da je od 126 zahtjeva Privredne komore, za Vladu prihvatljivo 102, dok je od 24 zahtjeva Saveza sindikata prihvatljivo 19.

- Prihvatanjem ovih mjera dobićemo neophodan kompromis - rekao je Džombić i dodao da je postignuta saglasnost sa Boračkom organizacijom RS oko usvajanja izmjena i dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i Zakona o pravima boraca, kojima bi se borački dodatak izdvojio iz sistema PIO i na taj način rasteretio Fond.

- Borački dodatak se nije našao u prijedlogu budžeta za 2011. godinu, ali smo postigli saglasnost da do božićnih praznika nađemo način da se on isplati, ako ne u punom iznosu, onda barem za borce koji su nezaposleni - najavio je Džombić.

Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović istakao je da su predstavnici Sindikata tražili dodatne garancije za održavanje sadašnjeg nivoa neto plata, s obzirom na to da je planirano povećanje poreza i doprinosa na primanja.

- Naravno da smo računali na to, jer ako želimo imati iste neto plate, moraćemo imati veći nivo sredstava. Vjerujemo da imamo mehanizme da to obezbijedimo - istakao je Kasipović.

Predsjednik Konfederacije sindikata RS Obrad Belenzada ocijenio je da se privreda mora rasteretiti, ako se nastoji stvoriti uzlazna putanja.

U sindikatima "Željeznica RS" istakli su da je Ekonomska politika za 2011. pogodila zaposlene u ovoj oblasti, posebno ističući umanjenje granta i povećanje poreza.

Narodna skupština RS razmatraće danas po hitnom postupku Prijedlog budžeta RS za iduću godinu, od 1,6 milijardi maraka, što je na ovogodišnjem nivou, te Prijedlog ekonomske politike za 2011. godinu.

Mandatar

Centar za humanu politiku zatražio je od Aleksandra Džombića da vrati mandat za sastav nove Vlade RS i "spasi građane od loše vlasti i namjere da poveća poreze i doprinose u idućoj godini".

SDS

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Zoran Latinović, govoreći o ekonomskoj politici i budžetu RS za 2011. godinu, rekao je da predložene mjere ekonomske politike RS ne mogu biti podržane, jer će uzrokovati dalje pogoršanje uslova privređivanja u realnom sektoru koji će, uz negativan uticaj i posljedice svjetske ekonomske krize, biti dodatno destabilizovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana