Najnestabilnija sedmica na finansijskom tržištu

Glas Srpske
Najnestabilnija sedmica na finansijskom tržištu

LONDON, NjUJORK TOKIO - Nestabilnost kakva je prošle sedmice vladala na svjetskim berzama, još nije viđena, objavio je buisness.hr.

Jedan dan, podstaknute nadama ulagača u stabilizaciju kreditnog tržišta, cijene dionica su rasle po rekordnim stopama, da bi već drugi dan, zbog strahovanja od recesije, isto tako oštro padale.

- Ovo je najnestabilnija sedmica na tržištu koju sam ikada vidio. Bilo bi mudro držati se po strani i ne "kladiti" se s velikim svotama - kazao je strateg u švajcarskoj banci "Piktet" Tijeri Lakra.

Na kraju prošle sedmice na Volstritu je Donj Jones indeks, ipak, bio 4,8 odsto viši nego na početku, odnosno na 8.852 boda. To je njegov najveći sedmični skok u pet i po godina. S&P indeks porastao je 4,6 odsto na 940 bodova, dok je Nasdalj indeks osvojio 4,1 odsto. I na evropskim su berzama cijene dionica krajem sedmice porasle. Londonski FTSE indeks osvojio je 3,3 odsto, a DAX indeks Frankfurtske berze skočio je 5,2 odsto. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks takođe porastao, i to za pet odsto.

Prošla je sedmica na njujorškoj berzi počela rekordom zahvaljujući najavama američke i evropskih vlada da će kupovati udjele u bankama i garantovati za bankarske kredite na tržištu novca. Intervencije najvećih centralnih banaka svijeta, kojima su na tržište novca ulijevale milijarde "svježih" dolara i evra, kao i najavljene garancije, konačno su dale rezultate, pa su kamate u kreditiranju između banaka počele lagano padati.

Međutim, euforija zbog odmrzavanja zaleđenog kreditnog tržišta brzo je splasnula, pa su već u srijedu cijene dionica na berzama širom svijeta oštro pale. Bila je to posljedica straha ulagača da ni sva državna pomoć bankama neće spriječiti recesiju svjetske privrede, jer su podaci o snažnom padu industrijske proizvodnje i potrošnje stanovništva pokazali da je američka privreda u ili pred recesijom.

Dow Jones indeks strmoglavio se u srijedu 7,8, a S&P indeks više od devet odsto, što je bio njihov najveći dnevni odstotni gubitak od berzanske krize 1987. godine. Samo tog dana na Volstritu izbrisano je oko 1.100 milijardi dolara vrijednosti dionica.

Ništa nije umirilo ulagače, pa su cijene dionica na svjetskim berzama do kraja sedmice oštro oscilirale iz negativnog u pozitivno područje.

Indeks straha

Kolika je nesigurnost vladala na tržištu pokazao je u četvrtak i skok VIX indeksa nestabilnosti, popularno zvanog "indeks straha", na rekordnih 81,17 bodova. To je oko 250 odsto više nego što je iznosio početkom godine, dok se lani kretao čak ispod 20 bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana